Ekonomski problemi bude patriotizam kod Rusa

Prema posljednjim anketama, mnogi Rusi krive sankcije Zapada za svoje ekonomske probleme. Također, istraživanja pokazuju da će kontramjere Moskve ustvari biti dobre za državnu ekonomiju.

Međutim, cifre na papiru govore sasvim drugačiju priču. Vrijednost valute je u konstantnom padu, a strani kapital naprosto bježi preko granica.

Propagandni materijal protiv sankcija dijeli se i studentima, uključujući i majice sa političkim porukama poput: “Topol se ne boji vaših sankcija”. Topol je interkontinentalna balistička raketa.

Anastasija Zadorina, dizajnerica ove majice tvrdi da se radi o patriotskom sloganu, a ne o prijetnji.

„Želimo iskazati našu podršku Rusiji, našem predsjedniku i svemu što naša vlada radi“, kaže Zadorina.

Ova kampanja je relativno dobro finansirana. Međutim, na pitanje ko je finansira, organizator insistira da je to njihova inicijativa koju su podržali razni istomišljenici.

„Jedno od velikih pitanja na Zapadu je kako to da ruska problematična ekonomija do sada nije stvorila nezadovoljstvo javnosti. Postoje mnoge teorije, ali patriotske kampanje, poput ove, pomažu da Rusi ostanu ujedinjeni i prkosni“, javlja iz Moskve reporter Al Jazeere Rory Challands.

‘Nepobjediva Novorusija’

A sve se više i slave razlike između Zapada i naroda sa ruskog govornog područija.

“Nepobjediva, duhovno jaka, od Boga zaštićena Novorusija” – tekst je pjesme koju izvodi pop-zvijezda Vika Ciganova.

Njena pjesma je jedna od 30 koje se takmiče za službenu himnu samoprozvane regije Novorusije na istoku Ukrajine.

“Moj stav o Zapadu se promijenio. Prije sam slušao evropsku muziku. Sada više ne”, kaže jedan stanovnik Moskve.

Njegova sugrađanka dodaje: „Nikad nisam kupovala proizvode sa Zapada, nego ruske. I sviđa mi se kako smo odgovorili na sankcije. Uostalom, svakako je trebalo i zaštititi domaće proizvođače.“

Malo koji brend je usko povezan sa kapitalizmom i zapadnim stilom života kao McDonalds. Raspadom Sovjetskog Saveza 1990. lanac je otvorio svoj prvi restoran.

Devet McDonaldsovih restorana zatvoreno je proteklih sedmica. Službeni razlog je kršenje sanitetskih propisa. Istraga se vodi i na ostalih 200 lokacija ovog lanca.

Međutim, odmah pored mjesta gdje je prodat prvi Big Mac u Rusiji, otvorena je nova prodavnica koja je mnogo više u skladu sa trenutnim raspoloženjem u zemlji – suvenirnica Vladimir Putin.

Izvor: Al Jazeera