Ekshumacija tijela Lecha Kaczynskog

Tijela žrtava avionske nesreće iz 2010, u kojoj je poginulo 96 osoba, uključujući i tadašnjeg poljskog predsjednika, bit će ekshumirana u okviru zvanične istrage.

Prvi će da bude otvoren sarkofag predsjednika Lech Kaczynskog i njegove supruge Marije. Avion je pao u blizini grada Smolenska u Rusiji.

Svakog mjeseca u posljednjih šest godina vjernici se okupljaju u ovoj Varšavskoj katedrali da odaju počast žrtvama.

Avion Tupoljev poljskih zračnih snaga, u gustoj magli, srušio se dok je pokušavao sletjeti na ruski vojni aerodrom u blizini Smolenska.

Poginulo je svih 96 putnika i članova posade, uključujući i poljskog predsjednika.

Krenuli su na obilježavanje godišnjice masakra u zloglasnoj Katinskoj šumi u kojoj je, prema Staljinovom naređenju, smaknuto je 22 hiljade Poljaka 70 godina ranije, na samom početku Drugog svjetskog rata.

Kremlj je odbio vratiti crnu kutiju i dijelove olupine.

“Poljaci imaju pravo znati šta se dogodilo. Koji su uzroci? Zašto je trećina poljske političke elite poginula u nesreći“, kazao je poljski ministar kulture Jaroslaw Sellin.

Tijelo muža Magdalene Merte bit će ekshumirano u narednim sedmicama. Njegovi, kao i posmrtni ostaci drugih žrtava, bit će testirani na eventualne tragove gelera ili eksploziva koji bi mogli ukazati na to da je avion oboren projektilom.

 “Polažem velike nade u ovu istragu. Nadam se konačnom zatvaranju ovog slučaja i dostojanstvenom oproštaju od muža. Želim da na posljednje putovanje krene dostojanstveno i da mu posljednji put zategnem kravatu. Želim da ga sahrane u kovčegu, a ne u ruskim crnim plastičnim vrećama“, istakla je Merte.

Pawel Deresz je novinar već 50 godina, a njegova supruga Jolanta bila je ministrica u vladi Kaczynskog.

Teoriju zavjere opisuje kao “smolensko ludilo“. Preduzima pravne radnje kako bi zaustavio vlasti da ekshumiraju njene posmrtne ostatke.

“Moj najveći cilj je da osiguram mir svojoj porodicu  svojoj kćeri, unucima, roditeljima moje supruge. Želim da mir vlada nad kovčegom moje supruge“, rekao je on.

Sarkofag s tijelima Kaczynskog i njegove supruge položen je u kripti ispod dvorca Wawel u Krakovu.

Bit će otvoren u nadi da će otkriti tajne koje možda leže s pokojnicima.

Izvor: Al Jazeera