Ekskluzivni video spašavanja vozača

Svjedoci: Dino Kantardžić i Melisa Durak-Buljubašić.

U ulici Mehmeda Spahe u centru Sarajeva u utorak je pao snijeg sa krova zgrade i potpuno uništio automobil koji se u tom trenutku kretao ulicom. Vozač, koji je bio sam u automobilu, preživio je nesreću.

Svjedoci događaja su rekli da je prvo snijeg sa krova pao ispred automobila, nakon čega je vozač zakočio. U tom trenutku je drugi dio snijega pao na krov automobila i uništio ga.

Pukom srećom, vozač je uspio leći na sjedište suvozača, što mu je i spasilo život.

Radnici Lutrije Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u istoj ulici, prvi su priskočili u pomoć ugroženom sugrađaninu, koji je bio prignječen snijegom i imao teškoće sa disanjem, kazala je za Al Jazeeru PR Lutrije Melisa Durak-Buljubašić.

Uz pomoć krampe i poluga uspjeli su otvoriti vrata i izvući vozača iz uništenog vozila.

Vozač je prevezen u bolnicu Koševo na dalje pretrage.

Čedomir Lukić, ministar stambene politike Kantona Sarajevo, kazao je za Al Jazeeru da se u ovom slučaju desila neželjena situacija, ali da ovakve incidente pokrivaju dva zakona – o komunalnoj čistoći i održavanju zajedničkih dijelova zgrada.

„Odgovornost je na vlasniku stambenih jedinica, odnosno samog objekta, kada je u pitanju nadoknada štete“, rekao je on.

Lukić je rekao da postoje kaznene odredbe koje se primjenjuju, ali i dodao da „moramo imati u vidu da je ovo elementarna nepogoda, jedna specifična situacija koja se ne može posmatrati samo kroz primjenu zakona“.

„U ovakvoj situaciji je potrebna solidarnost svih nas kako bismo spriječili ovakve neželjene situacije“, kazao je on, te apelirao na građane da se uključe u čišćenje snijega.

Izvor: Al Jazeera