Ekskluzivno: Al Jazeera na frontu na Sinjaru

Snage iračkih Kurda tvrde da su, uz podršku američkih zračnih udara, postigle veliki napredak u ofenzivi protiv skupine ISIL u planinama Sinjar. Novinarka Al Jazeere, Sue Turton, vratila se iz tog područja, gdje je snimila ekskluzivnu priču.

Ekipa Al Jazeere otišla je na vrh planinskog vijenca Sinjar sa zapovjednikom jezidskih dobrovoljaca. 

Nose oružje i municiju, ali nemaju ih dovoljno da bi se oduprli borcima ISIL-a koji ih svakodnevno napadaju, nadajući se da će zauzeti ove planine od strateškog značaja.

Na putu do zapovjednikovog sela, prolaze pored jezidskih naselja koja trenutno kontrolira ISIL – pored domova koje dobrovoljci žele vratiti.

Jezidski borci odolijevaju napadima

“Želimo se osvetiti za ono što su učinili našem narodu. Želimo se boriti protiv njih i poraziti ih”, kaže jezidski dobrovoljac Ibrahim Balo.

“Upravo sam se vratio iz Dohuka, gdje sam razgovarao s predsjednikom Barzanijem. Zatražio sam pomoć i oružje. Obećao je da ćemo ih dobiti što prije. Budite sigurni, ako dobijemo oružje, protjerat ćemo ISIL iz cijelog ovog područja”, kaže jezidski zapovjednik Ashti Shosho.

Ali ne danas. Uskoro je počeo  napad. Pet granata palo je u krugu 30 metara oko njegovog doma. Svi se nadaju što skorijoj ofenzivi na položaje ISIL-a.

Jezidski borci za sada odolijevaju napadima. Kurdske snage trenutno napadaju ISIL istočno i sjeverno od Sinjara, ali i dalje se nalaze 60 kilometara od Sharaf al-Dina i moraju osvojiti desetke sela i gradića pod kontrolom ISIL-a prije nego što uspiju pomoći jezidima da vrate zemlju koju su izgubili.

Turton javlja da je Masrur Barzani, zapovjednik snaga nacionalne sigurnosti u sjevernom Iraku, priopćio da su pripadnici Pešmerge, kurdskih snaga, uspjeli zauzeti 700 kvadratnih kilometara zemlje koja je ranije bila pod kontrolom ISIL-a.

Gerilsko ratovanje

“Riječ je o području od grada Zumara, južno od brane u Mosulu, sve do planina Sinjar, koje se protežu duž sirijsko-iračke granice. Riječ je o području u kojem se nalazi niz sela i gradića koje je ISIL kontrolirao”, javlja Turton.

Postavlja se pitanje kuda su ti borci ISIL-a otišli. Zna se da su mnoga od tih područja sunitska i da su mogli jednostavno nestati među pripadnicima lokalnih zajednica ili se povući u grad Mosul. Ali pitanje je hoće li biti odmazde.

“Vidjeli su i ranije kakvu taktiku koriste – umjesto borbe na prvim linijama, prelaze na gerilsko ratovanje. Kad su borci Pešmerge prvi put zauzeli grad Zumar, prije više mjeseci, mislili su da se mogu opustiti, da drže grad pod kontrolom, a zatim su se počeli pojavljivati bombaši- samoubice obučeni kao pripadnici Pešmerge, koji su ubili veliki broj kurdskih boraca”, izvještava reporterka Al Jazeere.

Trenutačno se najžešće borbe vode u gradiću Snuniju, četiri kilometra sjeverno od planina Sinjar.

“Prije sedam dana prošli smo pored tog gradića, čiji su veći dio tada držali borci ISIL-a. Prema informacijama koje imamo, Snuni postaje poprište velikih borbi. Poručnik s kojim smo razgovarali u planinama kaže da, iako su se uspjeli probiti kroz Sinjar, još nisu u poziciji da zadrže to područje i omoguće 10.000 jezida da odu odatle ako žele. Ali borbe još traju i nadaju se da će to postići u idućim satima i danima”, Turton.

Izvor: Al Jazeera