EKSKLUZIVNO: Bitka za najveću iračku rafineriju

Iračka vojska tvrdi da je ušla u centar Beijija, naftnog centra na sjeveru države u pokušaju da od oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) oslobodi najveću naftnu rafineriju u Iraku.

U pohodu na sjeverni dio Iraka, ISIL je taj grad zauzeo u junu, a ekskluzivne snimke poslao je Al Jazeerin reporter Imran Khan.

Još juče ISIL je Beiji čvrsto držao pod svojom kontrolom, a već danas grafiti pričaju drugu priču – zastave ISIL-a prekrivaju slogani iračkih snaga bezbjednosti, nakon što je iračka vojska zauzela veliki dio grada.

Jedna od prvih meta ISIL-ove junske ofanzive u sjevernom Iraku bila je rafinerija u tom gradu.

Posljednji uspjeh treba pripisati iračkoj vojsci i “odredu za brzo djelovanje” koji je učestvovao u akciji.

“Pozivam sve mladiće da se pridruže oružanim snagama – bilo armiji ili dobrovoljačkim brigadama. Neka udruže snage sa svojom braćom, odbrane državu i istjeraju ISIL. Ako ne budemo stupili u akciju, ISIL će se nas poraziti. Ohrabrujemo mlade da se pridruže borbi protiv ISIL-a, posebno u provinciji Salahudin jer je ona od ključnog značaja u ISIL-ovom napredovanju prema Bagdadu”, rekao je Ahmed Abd Al-Jubouri, irački ministar za pitanja provincija.

Borbe i dalje traju

I dalje se vode borbe za ostatak grada, a Al Jazeerin Imran Khan javlja kako je ISIL je u ranoj fazi sukoba uspostavio svoj štab u Beijiju, koji smatra ključnom tačkom za svoje operacije – ne samo kad je riječ o vojnoj strategiji, nego i kad je riječ o finansijskom segmentu.

“Iz Beijija su mogli voditi unosan posao krijumčarenja nafte – na kojem su zarađivali milione”, javlja Khan.

Iračke snage bezbjednosti helikopterima su istjerali ISIL iz centra grada, da bi potom vojska u grad ušla s juga i zapada.

Sljedeći veliki cilj im je rafinerija nafte koja je od grada udaljena 15 kilometara, koju i dalje kontrolišu borci ISIL-a.

Ipak, sad su odsječeni od grada i u obruču su iračke vojske.

Izvor: Al Jazeera