Ekskluzivno: Kompanija iz Emirata hakirala email magnata

Kompanija Rakia traži više od 2,6 miliona dolara odštete od Azime pred sudom u Londonu (AP)

Državni subjekt za ulaganja, u vlasništvu Ras Al Khaimaha, jednog od sedam emirata, navodno je hakirao email naloge američko-iranskog avijacijskog magnata Farhada Azime. Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pokušala je ucijeniti Azimu prijetnjama o “kolateralnoj šteti”, navodi se u sudskim dokumentima u koje je Al Jazeera imala uvid.

Navodno hakiranje desilo se krajem 2015. godine, nakon što je prekinuta poslovna veza između 75-godišnjeg Azime i Investicijske uprave Ras al Khaimah (Rakia).

Također se tvrdi da je emiratski fond nakon toga pustio u javnost kompromitirajući materijal o magnatu koji živi u Kanzasu na “dark webu”, dijelu interneta kojem se ne može pristupiti tradicionalnim pretraživačima.

Nezavisni tehnološki eksperti zaključili su da je hakiranje “izvedeno na tako sofisticiran način da se vjeruje da je državni subjekt u to uključen”, čime su pokrenute sumnje u hakiranje koje je sponzorirala država.

Odavanje informacija

Ovaj slučaj desio se prije juna 2017, kada je nekoliko arapskih zemalja nametnulo blokadu Katara, što je objavljeno nakon što su hakirani nalozi katarske vlade na društvenim mrežama i medijskim agencijama.

Američki obavještajni zvaničnici koje citira Washington Post navode da su emiratski vladini službenici razgovarali o planiranom hakiranju 23. maja, dan uoči samih napada.

Novi dokumenti do kojih je došla Al Jazeera, u vezi saslušanja pred federalnim sudom u Washingtonu u aprilu, pružaju rijedak uvid u to kako se UAE (u ovom slučaju državna kompanija Rakia) našao na udaru optužbi o odavanju informacija.

Iz ovih dokumenata može se zaključiti i da postoje uvjerljivi dokazi o tome da je Rakia hakirala Azimin email nalog kako bi nanijela štetu njegovom ugledu.

“Azima tvrdi da je Rakia vjerovatno uključena u određenu poslovnu aktivnost – pri čemu je Azima imao ulogu posrednika i partnera u stranim poslovnim poduhvatima – zbog čega je Rakia izvršila hakiranje u cilju utjecanja na posredovanje. Na taj način se Azimu htjelo kazniti ukoliko bi nešto u vezi tih pregovora krenulo po zlu, i u konačnici ‘kako bi se stakla prednost i prisilni utjecaj’ na Azimu”, navodi se u presudi američkog suda.

Spor o hotelu u Gruziji

Sudski dokumenti prate slučaj do prodaje hotela u Gruziji. Rakia tvrdi da je Azima, izvršni direktor aviokompanije i donator bivšeg predsjednika Billa Clintona i njegove supruge Hillary, uključen u neuspješnu prodaju hotela Sherator u Tbilisiju 2011. godine.

Rakia traži više od 2,6 miliona dolara odštete pred sudom u Londonu zbog Azimine navodne uloge u postizanju govora u korist tri potencijalna iranska kupca i uzimanje provizije za uvezivanje dvije strane.

Azima je to negirao, a njegov pravni tim je pred sudom u Washingtonu ustvrdio da je njihov branjenik nepravedno optužen za neuspjeh “razgovora o nagodbi” između bivšeg Rakie i njenog bivšeg direktora Khatera Massaada.

Kada su pregovori propali u julu 2016, zastupnici Rakie su “zlokobno” zaprijetili da bi Azima mogao postati “kolateralna šteta”, navodi se u tužbi.

Azimini branitelji, koji pred američkim sudovima traže 20 miliona dolara odštete, navode da je ubrzo nakon sastanka biznismen iz Kanzasa saznao da su mu kompjuteri hakirani i da je “velika količina email poruka i drugih elektronskih podataka” ukradena.

Rakia je negirala sve optužbe i Al Jazeeri rekla da su Azimine tvrdnje “potpuna fikcija”.

Izvor: Al Jazeera