Ekskluzivno: Priča iz zadruge u Sjevernoj Koreji

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, trećina stanovništva Sjeverne Koreje nema dovoljno hrane.

Devedesetih godina prošlog vijeka u toj državi vladala je glad.

Situacija je u međuvremenu mnogo bolja, a vlasti sada obećavaju da će dodatno povećati proizvodnju hrane, javlja iz Sjeverne Koreje reporterka Al Jazeere Teresa Bo.  

Nedaleko od grada Sariwona nalazi se zadruga Migok. Ima status tipične, moderne, sjevernokorejske farme.

„Kim Jong-un dolazio je ovdje. Kim Jong-il ovdje je bio osam puta. Kim Il-sung ovdje je bio 16 puta. Naš dragi vođa osigurava nam neophodno đubrivo. Rekao je da se moramo više okrenuti nauci. Naš Dragi vođa tvrdi da ćemo biti nagrađeni ako proizvedemo više od 10 tona”, kaže poljoprivrednica Kim Kyong-hui.

Cho Ze-gun kaže kako sada može prodavati proizvode koje uzgaja u vlastitom vrtu.

„Zahvaljujući Dragom vođi, ruralna područja doživjela su veliki procvat. Dobili smo struju, a sav posao sada obavljaju mašine”, kaže ovaj poljoprivrednik.

Krajolik je prekrasan, ali mnogo toga nije nam dozvoljeno vidjeti.

„Nije nam dozvoljeno razgovarati sa zemljoradnicima. Rekli su nam kako ne vole da ih snimaju dok rade jer su tada prljavi. Ne znamo šta se uistinu događa”, javlja Bo.

Kad smo bili u mogućnosti snimiti polje koje nije bilo u planu posjeta, neko je viknuo na staricu da izađe iz kadra.

UN: Uobičajeni glad i pothranjenost

Iz Svjetskog programa za hranu UN-a navodi se kako su glad i pothranjenost uobičajeni za Sjevernu Koreju, posebno među majkama i djecom.

Međunarodne humanitarne agencije ističu kako se proizvodnja hrane unaprijedila, ali i dalje je niža od optimalne.

„U poređenju s ranijim godinama, proizvodnja se značajno povećala. Sjevernoj Koreji potrebno je 5,4 miliona tona hrane da prehrani svoje stanovništvo. Oni proizvode blizu  pet  miliona tona hrane, a ostatak dobivaju preko međunarodnih organizacija.

No, to je dovoljno tek da zadovolji minimum”, kaže Kim Yong-hoon sa Korejskog instituta za ruralnu ekonomiju.

Teško je znati kakvi uvjeti vladaju u drugim dijelovima zemlje. Ovaj narod naučio je živjeti u teškim okolnostima. Cho Ze-gun nije izuzetak. Ipak, on i dalje tvrdi kako je bolje nego što je bilo.

Izvor: Al Jazeera