Ekskluzivno: U kampu kolumbijskih gerilaca

Kolumbijska vlada i pobunjenička grupa FARC nadomak su potpisivanja mirovnog sporazuma, kojim bi se okončao sukob koji traje više od pedeset godina.

Al Jazeera je dobila ekskluzivnu priliku da posjeti kamp te oružane grupe na istoku kolumbijske džungle, u kojem se borci spremaju za život u miru.

Gerilci FARC-a s puškama u rukama vježbaju u zoru. Međutim, nisu se sastali kako bi se pripremali za borbu.

„Počinjemo s obrazovnom ofanzivom, s kampanjom opismenjavanja. Učit ćemo matematiku, politiku, filozofiju, ekonomiju i bolivarske ideale“, rekao je Aldinever Morantes iz Zapovjedništva istočnog bloka FARC-a.

Zapovjednik Aldinever vodi prvi jutarnji čas. On je član Zapovjedništva Istočnog bloka FARC-a, najjače pobunjeničke frakcije. Svojim borcima govori o promjeni prioriteta.

„Nedavno je vrhovni zapovjednik FARC-a naredio prekid nabavke novog oružja i eksploziva. Prioritet im je sada priprema pobunjenika za život u civilu“, javlja reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti.

U posljednje tri godine, FARC je u Havani pregovarao sa predstavnicima kolumbijskih vlasti, dok su sukobi na terenu trajali.

Pobunjenici su se odlučili na jednostrani prekid vatre, dok je vlada prestala sa zračnim napadima. Uprkos tome, avioni i dalje nadlijeću džunglu, zbog čega se pobunjenici vraćaju u rovove.

Pobunjenici FARC-a već 51 godinu vode rat protiv vlasti u Kolumbiji.

Ipak, broj pobunjenika je smanjen zbog uspješnih vojnih ofanziva i velikog broja dezertera. Ruben Zamora učestvovao je na pregovorima u Havani i sada je došao da prenese poruku.

Normalizacija stanja

„Ulazimo u prijelaznu fazu, koju vlasti zovu postkonfliktnom, a mi normalizacijom stanja u državi“, navodi Ruben Zamora, FARC-ov pregovarač.

Jedna od stvari koje su dogovorene jeste i potraga za 25.000 ljudi nestalih u ratu. Veliki broj boraca nema ni osnovno obrazovanje. Neki od njih pušku nose od 15. godine, a sada trebaju pokušati naći normalan posao.

„Uvjereni smo da ovaj put postoji istinska mogućnost za postizanje političkog rješenja. Zato razvijamo obrazovne planove, koji nemaju nikakve veze s oružjem, ratom i vojnim aktivnostima“, rekao je zapovjednik Aldinever.

Časovi poduke teško da će pripremiti pobunjenike na sve što ih čeka.

Ipak, čini se da je FARC ozbiljan u namjeri da pomogne svojim borcima da napuste džunglu i okače puške o klin.

Izvor: Al Jazeera