Ekspert: Ovo je bio mačji kašalj, novi napad bit će ozbiljniji

Eisen smatra da je napad u petak bio "na niskom nivou" s obzirom na visinu uplate koju su hakeri tražili (Reuters)

Američki ekspert za cyber sigurnost Ori Eisen tvrdi da dosad najobimniji hakerski napad uz iznuđivanje novca, koji je izveden u petak na globalnom nivou, nije mnogo ozbiljan i upozorava da bi mogao da uslijedi novi, mnogo ozbiljniji, ovog puta na nuklearne elektrane, brane ili željezničke sisteme.

Eisen, osnivač kompanije Trusona cybersecurity, navodi da je hakerski napad u petak, koji je praktično učinio taocima bolnice, fabrike i vladine agencije širom svijeta, izgleda bio “na niskom nivou” s obzirom na visinu uplate koju su hakeri tražili da bi odblokirali dokumente koje su prethodno zarazili virusom, prenosi AP.

“To što se desilo je mačji kašalj. To još nije ozbiljno. Šta ako se isto to dogodi sa deset nuklearnih centrala, i ako cijela električna mreža padne? Šta ako se isto desi nekoj brani ili mostu?”, istakao je američki ekspert.

On upozorava i da je sam internet zaražen, predviđajući da će se hakerski napadi nastaviti sve dok se ne obavi ozbiljno restrukturisanje.

“Sada se to desilo sa 10.000 kompjutera… Nema prepreke da se to sutra desi i sa 100 miliona kompjutera”, zaključio je on.

Mladi Britanac ‘ubio’ virus

Za pomoć u zaustavljanju širenja globalnog cayber napada zaslužan je mladi britanski istraživač u oblasti cyber sigurnosti, koji je slučajno aktivirao ubijanje virusa u zaraženom softveru, navodi američka agencija.

Guardian je prenio da je 22-godišnji istraživač otkrio da se širenje zaraženog hakerskog programa može zaustaviti registriranjem naziva zaraženog domena.

“Ovo nije kraj. Napadači će shvatiti kako smo ga zaustavili. Promijenit će kod i početi iznova”, upozorio je i on, pozvavši korisnike Windowsa da ažuriraju svoje sisteme.

Microsoft je danas saopćio da je ponovo ažurirao stare verzije Windowsa, iako je to učinio u martu.

Napad u gotovo 100 zemalja

Vjeruje se da se u globalnom hakerskom napadu na 57.000 kompjutera u gotovo 100 zemalja koristio virus kojeg je napravila američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), javljaju agencije.

Hakeri su naveli svoje žrtve da otvore zaražene privitke u e-mailovima koji su na prvi pogled izgledali kao da sadrže fakture, poslovne ponude, sigurnosna upozorenja i druge dokumente. 

Softver je zatim blokirao kompjutere i nije dozvoljavao njihovo korištenje dok se hakerima ne isplati otkup. Tražili su između 300 i 600 dolara u svakom pojedinačnom napadu, a stručnjaci za cyber sigurnost su naveli da su pojedine žrtve napada plaćale otkup u digitalnoj valuti bitcoinu.

Dodaju i da je u napadu korišten virus kojeg nazivaju “WCry” i “WannaCry”.

Stručnjaci iz Avasta su rekli da su uočili 57.000 napada u 99 zemalja te da su najviše pogođene Rusija, Ukrajina i Tajvan. 

Izvor: Agencije