Eksplozija rakete koja je krenula ka ISS-u

Raketa “Antares” američke kompanije Orbital Sciences, koja je nosila kapsulu “Cygnus” bez posade na Međunarodnu svemirsku stanicu, eksplodirala je u utorak odmah nakon lansiranja, pokazuju snimci NASA-ine televizije.

“Eksplozija se dogodila odmah nakon lansiranja”, rekao je komentator televizije NASA-e, koja je direktno prenosila lansiranje iz Svemirskog centra u Wallopsu na obali Virginije.

Na snimkama se vidi kako se raketa zapalila nekoliko sekundi nakon lansiranja i pada na lansirnu rampu, dok se uvis diže vatrena kugla nastala tokom eksplozije.

“Izgubili smo lanser ‘Orb3'”, dodaje komentator, rekavši kako se “čini da je u ovoj fazi šteta ograničena samo na lansirnu rampu”.

“Nema naznaka da je osoblje baze bilo u opasnosti, premda je pričinjena znatna materijalna šteta”, nastavio je komentator.

Prvo noćno lansiranje

Američka svemirska agencija je u kratkom saopćenju objavljenom na njenoj internetskoj stranici rekla da se “odmah nakon polijetanja dogodio kvar” i najavila da će više informacija objaviti čim to bude moguće.

Iz NASA-e su dodali kako “sarađuju s Orbitalom na prikupljanju podataka o neuspjehu misije”.

Ovo je bilo prvo noćno lansiranje rakete “Antares” i treća misija opskrbe ISS-a uz pomoć “Cygnusa”, navodi Orbital.

“Cygnus” je trebao dopremiti 2,2 tone hrane i opreme za naučna istraživanja na ISS-u.

Lansiranje je u ponedjeljak bilo odgođeno za 24 sata zbog prisutnosti broda u Atlantskom okeanu, unutar sigurnosne zone u kojoj je zbog lansiranja zabranjena plovidba.

Uspješno rusko lansiranje

Ruska raketa Soyuz 2.1a, koja nosi svemirski brod Progres, uspješno je jutros lansirana sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, saopćila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

„Lansiranje je izvršeno u 10:10 po moskovskom vremenu. Sve prethodne pripremne operacije i lansiranje obavljeni su prema planu“, navodi agencija.

Modernizirana raketa Soyuz 2.1a prvi put će podići u orbitu brod Progres M-25M, a do sada su za lansiranje teretnih brodova korištene samo rakete Soyuz U-PVB.

Teretni brod će na Međunarodnu svemirsku stanicu dopremiti gorivo, zrak, hranu i aparate za naučne eksperimente.

Izvor: Agencije