Eksplozija u tržnom centru u Grčkoj

U toku je potraga za drugim eksplozivnim napravama i provjera sigurnosnih kamera (Reuters)

Dvojica čuvara lakše su ranjena u eksploziji u tržnom centru u blizini Atine, javio je Reuters, pozivajući se na policijske izvore.

Anonimni predstavnik policije rekao je britanskoj agenciji da je eksplozivna naprava bila smještena u kantu za otpatke u blizini filijale Narodne banke u predgrađu Maroussi.

Eksplozija je uslijedila nakon niza oružanih i napada improviziranim bombama na organizacije, novinare i političke figure u posljednjih nekoliko sedmica, za koje su odgovornost preuzele grupe revoltirane grčkom finansijskom krizom.

Sigurnosno osoblje prethodno je evakuiralo centar nakon što je policija javila da je dnevni list primio dvije telefonske dojave o bombi oko pola sata ranije.

Policija je saopćila da je u toku potraga za drugim eksplozivnim napravama i provjera sigurnosnih kamera. Niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju.

Grčka je ušla u šestu godinu recesije koja je pokrenula bijes protiv banaka, stranih kreditora i političke klase, koje Grci krive za dovođenje zemlje na rub bankrota.

Neidentificirani napadači su rano u ponedjeljak ispalili najmanje devet hitaca na ured lidera Nove demokratije i premijera Antonisa Samarasa u sjedištu stranke.

Portparol grčke Vlade izrazio je zabrinutost zbog eskalacije političkog nasilja i ocijenio da je pucnjava bila dio napora da se terorizira grčko društvo, koje prolazi kroz najgoru finansijsku krizu u posljednje dvije generacije, uz drastični pad životnog standarda i rekordni porast nezaposlenosti.

Izvor: Agencije