Eksplozije potresaju Jemen, diplomate bježe

U eksploziji skladišta oružja u jemenskom gradu Adenu, poginule su deseci osoba, ali trenutno nema informacija o uzrocima eksplozije. 

Iz ovog grada je prethodno evakuirano 86 stranih diplomata, javila je Anadolija.

Pomorske snage Saudijske Arabije su evakuisale uposlenike ambasade i konzulata u Jemenu kao i druge arapske i strane diplomate.

Navodi se da su strane diplomate evakuisane u bazu kralja Faisala u Jeddahu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bombardirala je danas područja gdje se nalaze Husi u Jemenu, treći uzastopni dan i sada tvrdi da je preuzela kompletan zračni prostor Jemena.

Drugi najveći grad

Zračni udari su se dogodili u subotu, a ciljevi su bili grad Hudaydah, uporište Husa u Saadi i vojne instalacije u, i oko glavnog grada Sane.

Udari su također pogodili bivšeg predsjednika Jemena Alia Abdullaha Saleha, koji je vladao zemljom više od 30 godina. Za Saleha se vjeruje da je pobjegao u Sanhan, blizu glavnog grada.

Zračni udari se dešavaju u isto vrijeme kada se sukobljavaju snage predsjednika Jemena Abd-Rabbu Mansoura Hadia i pobunjenika Husija u Adenu.

Glasnogovornik arapske koalicije, brigadni general Ahmed Asiri, rekao je da bi Saudijska Arabija i njeni saveznici uradili sve da ne dopuste da drugi najveći grad Jemena padne u ruke šiitskih pobunjenika.

Al Jazeerin reporter Mohamed Vall je izvijestio da je cilj napada saudijske koalicije da vrate legitimnost u Jemen, a regionalna dimenzija sukoba je, smatra on, jako važna.

Bashrahil Hesham Bashrahil, novinar u Adenu, kazao je da se obični ljudi boje i da napuštaju grad.

“Trgovine i firme su zatvorene i nema puno hrane. Banke su zatvorene od četvrtka i neće biti otvorene dok se sigurnosna situacija ne stabilizuje“, istakao je on.

Rat u Jemenu, glavna je tema i samita zemalja Arapske lige, koji se održava u Egiptu. Nastavljeni su vazdušni napadi koje predvodi Saudijska Arabija. Glavni sekretar UN-a pozvao je na mirno rješenje krize u toj zemlji.

Sigurnosne snage gusto su raspoređene na ulicama ljetovališta Sharm el Sheikh u Egiptu.

Veliki tragovi

Vođe zemalja 22-članog bloka Arapske lige razgovarat će o izazovima koji predstoje arapskom svijetu. Ali, tek nakon što se detaljno raspravi situacija u Jemenu. Zemlji, čija se previranja i kriza u posljednjih nekoliko mjeseci posmatraju kroz prizmu prijetnje ostalim zemljama regije. 

Husi i snage predsjednika Hadija se bore zadnjih nekoliko dana, ostavljajući velike tragove.

Predsjednik Hadi je pod saudijskom protekcijom napustio Aden u četvrtak.

Ministarstvo zdravlja, koje vode Husi, je objavilo u petak da je 39 osoba ubijeno u sukobima.

Pripadnici jemenske zajednice Husi su 21. septembra prošle godine preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom, a početkom februara ove godine su proglasili raspuštanje nacionalnog parlamenta.

Izvor: Al Jazeera