Eksplozije u Dortmundu: Povrijeđen nogometaš Borussije

Policija je objavila da su odjeknule tri eksplozije (AP)

Nogometaš Borussije Dortmund povrijeđen je u eksplozijama koje su odjeknule pokraj timskog autobusa, koji se kretao ka stadionu Signal Iduna Park, gdje se večeras trebala odigrati četvrtfinalna utakmica Lige prvaka protiv Monaca.

Iz kluba je potvrđeno da je povrijeđen nogometaš Marc Bartra, a autobus je oštećen na dva mjesta, prenose njemački mediji. Bartra je prevezen u bolnicu.

Zahvaljujući neprobojnom staklu na klupskom autobusu, izbjegnuta je veća tragdija, pišu njemački mediji.

Njemačka policija je potvrdila kako su eksplozivne naprave postavljene izvan autobusa, po svemu sudeći u grmlju uz cestu.

Tri eksplozije

Policija je objavila da su odjeknule tri eksplozije. Eksplozije su se desile u blizini hotela L’Arrivee u naselju Hoechst, u južnom dijelu grada. Hotel je udaljen od stadiona gotovo deset kilometara.

Policija je saopćila kako je u blizini hotela pronađen još jedan sumnjivi predmet, prenosi Welt.

Policija i dalje uz pomoć dronova pretražuje mjesto gdje su se eksplozije dogodile. Glasnogovornik policije je kazao kako žele provjeriti da li su još negdje u blizini deponirane eksplozivne naprave.

Policija je igrače Dortmunda vratila u hotel.

Dnevni list Bild javlja kako se strahuje da je napad ciljan, a igrači su na sigurnom.

Meč je službeno otkazan, a uzrok eksplozije nije poznat. Utakmica će se odigrati u srijedu u 18:45, objavila je uprava kluba na Twitteru.

“Nakon ovog što se desilo, ne mogu ništa drugo reći, osim, sigurno se vratite kući“, kazao je okupljenim navijačima zvanični spiker kluba Norbert Dickel.

Navijači napustili stadion

Svi navijači su napustili stadion Dortmunda pola sata nakon što je utakmica otkazana.

“Sve je prošla bez problema“, kazao je glasnogovornik policije.

Izvršni direktor kluba Hans-Joachim Watzke se ranije obratio navijačima na stadionu, kazavši da su svi u timu bili šokirani kada su se desile eksplozije.

“Najviše je bila šokirana ekipa. Eksplozije su se desile u blizini hotela. Marc Bartra je zadobio povredu ruke. Moram da pohvalim naše navijače.  Naš trener Thomas Tuchel je bio jako šokiran. Jedna od eksplozija je odjeknula blizu njega“, rekao je on, a prenosi Welt.

Kako javlja Welt, navijači Monaca su dali podršku navijačima Dortmunda i skandirali: “Dortmund, Dortmund”. 

Izvor: Agencije