Eksplozije u Kongu izazvao kratak spoj

Ulice Brazavila zatrpane su komadima uvijenog metala i krhotinama (AP)

Snažne eksplozije u vojnom skladištu u kojima je u Brazavilu, glavnom gradu Republike Kongo, poginulo najmanje 146 ljudi, izazvao je kratak spoj koji je pokrenuo požar, saopćili su zvaničnici.

U detonacijama je povrijeđeno oko 1.500 ljudi, a spasioci još tragaju za preživjelima, uz bojazan da bi broj žrtava mogao porasti.

Udarni val eksplozija osjetio se nekoliko kilometara dalje, u Kinšasi, glavnom gradu susjedne Demokratske Republike Kongo.

Eksplozije su počele oko osam sati ujutru u nedjelju i trajale do ranih popodnevnih sati, što je izazvalo paniku u oba grada.

U detonacijama je povrijeđeno oko 1.500 ljudi, a spasioci još tragaju za preživjelima.

Očevici navode da Brazavil izgleda kao da ga je pogodio cunami.

Vladin glasnogovornik Bienvenue Okiemi izjavio je kasno u nedjelju navečer da je kratak spoj izazao požar te da se vatra potom brzo proširila na vojno skladište.

On je dodao da je potvrđeni broj žrtava 146, ali da se pogođeno područje još pretražuje.

Snažni i solidarni

Vidno potreseni predsjednik Denis Sassou Nguesso obišao je povrijeđene u dvije bolnice i rekao da vlasti čine sve što mogu, uz apel građanima da budu “snažni i solidarni”.

On je proglasio policijski sat u tom području i uspostavio zonu u koju je zabranjen pristup.

Vlada Republike Kongo zatražila je od “nekoliko međunarodnih organizacija” da joj pomognu u saniranju posljedica katastrofe.

Ššest kineskih radnika je poginulo, a nekoliko povrijeđeno.

Ulice Brazavila zatrpane su komadima uvijenog metala i krhotinama.

U Kinšasi ima razbijenih prozora i oštećenih krovova.

Mnogi stanovnici ovog grada pobjegli su dalje od rijeke kada su se začule eksplozije, misleći da je počelo granatiranje.

Kineska agencija Sinhua prenijela je da je šest kineskih radnika poginulo, a nekoliko povrijeđeno te da su neka lica u kritičnom stanju.

Izvor: Agencije