Ekstremno UV zračenje nad Balkanom

Primjena samo zaštitnih sredstava za kožu nije dovoljna, treba koristiti cjelokupan program zaštite (Reuters)

Piše: Ibrahim Sofić

Ultraljubičasti, odnosno UV zraci ovih dana prijete stanovnicima Zapadnog Balkana, koji koriste tople ljetne dane za dobijanje tamne boje kože. No, time se izlažu opasnosti od dobijanja raznih bolesti, opekotina, alergija…

Regionalni i evropski hidrometeorološki zavodi upozoravaju na veoma visoke, pa čak i ekstremne vrijednosti UV zračenja. Prema kategorizaciji, postoji niska (indeks zračenja od 0 do 2), srednja (3-5), visoka (6-7), veoma visoka (8-10) te ekstremno visoka (iznad 10) kategorija vrijednosti UV zračenja. Posljednje dvije zahtijevaju ekstremnu zaštitu kože i cijelog organizma jer izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme.

Tako je Republički hidrometeorološki zavod Srbije najavio vrijednosti UV indeksa do 11. podioka, Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske objavljivao je informacije o vrijednostima od osam do 10, a visoke vrijednosti zabilježene su i u Bosni i Hercegovini.

Opasnost od karcinoma

Doktorica Katarina Dujmović, specijalista dermatovenerologije, ističe kako izlaganje UV zračenju može imati akutne i hronične posljedice po zdravlje te kako se zaštiti kože posvećuje daleko manja pažnja nego ranijih decenija.

„Akutne posljedice se pokazuju kao opekotine ili alergijske reakcije. Kada je riječ o hroničnim posljedicama, one se javljaju nakon višegodišnjeg izlaganja i najopasnije su karcinomi kože, od kojih je najteži melanom“, kaže Dujmović za Al Jazeeru.

„Također, izlaganje UV zrakama, bilo da su prirodne (od Sunca) ili vještačke (solarij), izaziva ubrzano starenje kože, odnosno takozvano fotostarenje. Tada se na koži pojavljuju tamne fleke, nastaje suha koža, pojavljuju se kapilari, bore se pojavljuju dosta ranije, te drugi znakovi i druge bolesti kože.“

Ističe kako trenutne vrućine nisu prevelike u odnosu na ranije periode.

„Bilo je toplo ovako i decenijama ranije. No, prije se dosta više vodilo računa o izlaganju Suncu, naročito nije bilo namjernog direktnog izlaganja, cijenila se svjetlija, a ne tamnija koža. Prisutna je i velika količina solarija, vještačkih izvora UV svjetlosti, koje mladi posjećuju kako bi imali tamniju kožu prije odlaska na more ili drugi oblik odmora“, objašnjava.

„Sve ovo uslovilo je naglim porastom karcinoma kože i drugih bolesti.“

Pratiti obavještenja

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Željko Majstorović za Al Jazeeru objašnjava kako je zbog vedrine ovih dana došlo do visokih vrijednosti UV zračenja.

„Srećom, u narednim danima dolazi zahlađenje, pa samim tim se i opasnost od ovih zračenja smanjuje. Tako da nakon vikenda neće biti visokih vrijednosti, iako dolaze ponovo vedriji dani“, navodi Majstorović.

Dodaje kako svakako treba voditi računa i pratiti najave hidrometeoroloških zavoda o predviđenim količinama UV zračenja.

„Treba svakako izbjegavati sunčanje i direktno izlaganje Suncu u najtoplijim satima dana. Kao što je navedeno, postoji skala vrijednosti UV zračenja i sve preko vrijednosti od osam je štetno po zdravlje. Kada su vrijednosti preko 10, onda se ne bi trebalo uopšte izlagati Suncu i izbjegavati koliko se može direktno zračenje“, dodaje.

Na oprez pri direktnom izlaganju poziva i Dujmović.

„Svako treba izbjegavati direktno izlaganje Suncu od 11 do 17 sati, pogotovo djeca i starije osobe. One osobe koje moraju biti na direktnom udaru Sunca, trebale bi nositi sredstva za zaštitu od Sunca sa faktorom (SPF) iznad 30, ovisno o tipu kože“, ističe, te dodaje:

„Također se preporučuje nošenje šešira i drugih pokrivalica za glavu kako bi se izbjegla sunčanica.“

Nijedna preplanulost nije sigurna

Ultraljubičasto zračenje ima važnu i korisnu ulogu u stvaranju vitamina D koji je neophodan za ravnotežu kalcija u organizmu.

Ipak, stručnjaci upozoravaju na štetno djelovanje kada je riječ o zračenjima tipa UVA i UVB.

Ultraljubičasto zračenje tipa UVA stvara spontanu i neposrednu pigmentaciju kože povećanom proizvodnjom melanina. Prodire u dublje slojeve kože, uzrokujući oštećenja i mogući razvoj raka kože u kasnijoj fazi života.

Drugi tip, UVB, ne prodire u dublje slojeve kože i izaziva akutno oštećenje tog organa u obliku opekotina, dovodi do degeneracije kože, njenog starenja, a može izazvati i rak kože.

Ljekari upozoravaju kako nijedna preplanulost nije zdrava ni sigurna, da prirodno tamnija put ne znači i prirodnu zaštitu od Sunca, pa takvu kožu treba jednako štititi, te kako je zabluda da se treba više izlagati Suncu zbog stvaranja D vitamina, jer je desetominutno izlaganje Suncu tri puta sedmično dovoljno za koncentraciju tog vitamina.

Također, navode kako primjena samo zaštitnih sredstava za kožu nije dovoljna, već treba koristiti cjelokupni program zaštite.

Izvor: Al Jazeera