Ekvador: Loša zaštita ambasade u Londonu

Julian Assange se nalazi u ekvadorskom veleposlanstvu od 2012., zatražio je azil kako ne bi bio izručen Švedskoj zbog tužbe za silovanje (Reuters)

Ekvador je u utorak optužio britanske vlasti da na neodgovarajući način štite njegovo veleposlanstvo u Londonu u kojem se nalazi utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange od 2012. godine, nakon što je u ponedjeljak došlo do pokušaja upada u zgradu.

“Ekvadorska vlada zabrinuta je zbog neodgovarajuće reakcije britanskih vlasti koje su stigle u veleposlanstvo više od dva sata nakon incidenta”, rečeno je iz ekvadorskog veleposlanstva.

Muškarac čiji identitet nije utvrđen u ponedjeljak rano ujutro primijećen je kako prelazi preko zida veleposlanstva, a potom je pobjegao.

“Po Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961, zemlja domaćin treba poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitila urede diplomatskih misija od svake vrste upada ili nanošenja šteta”, stoji u priopćenju ekvadorskog veleposlanstva, koje je okvalificiralo incident “iznimno teškim”, prenosi Hina.

Ukinut stalni nadzor

Scotland Yard je u listopadu prošle godine ukinuo stalni nadzor veleposlanstva, ocjenjujući da on više nije potreban.

Na zgradi su ostale kamere za videonadzor.

Assange (45) se nalazi u veleposlanstvu od 2012, gdje je zatražio azil kako ne bi bio izručen Švedskoj gdje ga traže zbog tužbe jedne Šveđanke za silovanje.

Assange je zatražio azil zbog straha da bi iz Švedske bio izručen SAD-u.

WikiLeaks je objavio od 2010. više od 250.000 dokumenata koji otkrivaju naličje američke diplomacije.

Izvor: Agencije