Ekvador odbio švedsko ispitivanje Assangea

Dvije žene optužile su Assangea za silovanje, a protiv njega nije podignuta optužnica jer dosad nije ispitan (AP)

Švedsko državno odvjetništvo je izvijestilo da je Ekvador i službeno odbio zahtjev da Šveđani ispitaju utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, kojemu je Quito odobrio azil.

Tužitelji žele ispitati Assangea u vezi s navodim silovanjem iz 2010., koje on negira.

Ekvadorski državni odvjetnik je rekao da Quito inzistira na realizaciji razgovora s Assangeom te je od Švedske zatražio popis s pitanjima na koje traži odgovore, izvijestilo je švedsko državno odvjetništvo, kako prenosi Hina.

Assange (44) se u lipnju 2012. sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja o navodima da je počinio silovanje 2010., što on negira.

Strah od mogućeg izručenja SAD-u

Dvije žene optužile su Assangea za silovanje u Stockholmu 2010. Protiv njega nije podignuta optužnica jer dosad nije ispitan.

Ekvador je Assangeu omogućio azil jer je Australac strahovao od mogućeg izručenja Sjedinjenim Državama gdje ga traže zbog objava najstrože čuvanih diplomatskih i vojnih dokumenata i gdje bi mu se zbog toga moglo suditi.

Glavna švedska državna odvjetnica Marianne Ny želi razmotriti u kojoj mjeri odluka Ekvadora može utjecati na temeljitu istragu.

“Ako je tako, podnijet ćemo novi zahtjev”, rekla je.

Izvor: Agencije