Ekvador odustaje od zaštite prašuma Amazona

Ekvador odustaje od plana koji je podrazumijevao zaštitu amazonskih prašuma.

Vlada je dopustila eksploataciju nafte u do sada netaknutom prirodnom staništu.

Potez je razbjesnio starosjedioce, a aktivisti za zaštitu okoline upozoravaju na to da bi posljedice mogle biti katastrofalne.

Izreka među amazonskim plemenima glasi: džungla će nas sve spasiti.

Međutim, mjesto s najvećom biološkom raznovrsnošću na planeti leži na ogromnim zalihama nafte.

Prije nekoliko sedmica Vlada Ekvadora dala je zeleno svjetlo za početak eksploatacije u bazenu Jasuni, u samom srcu Amazona. Starosjedioci su očajni.

Poziv bogatim državama

Bušenje podvodnog tla neizbježno će dovesti do zagađenja bazena Jasuni. Zbog toga su sve velike životinje već otišle, kažu plemenske vođe.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea ranije je upozoravao na to da je kompanija Teksako nanijela veliku štetu Amazonu. Zbog toga je pozvao bogate svjetske zemlje da Ekvadoru doniraju 350 miliona dolara godišnje, a zauzvrat bi Jasuni ostao netaknut.

Plan, očekivano, nije uspio. Vlada sada brani eksploataciju nafte u Amazonu. To je, kako tvrde, za više dobro. Tvrdnju potkrepljuju medijskom kampanjom u čijem je centru beba koja, zahvaljujući novcu od nafte, prima prijeko potrebnu vakcinu.

“Aktivisti za zaštitu okoliša nisu samo protiv eksploatacije nafte u Amazonu, već i protiv svega što nju prati. Izvođača radova, puteva, saobraćaja… A to se na neki način već događa ovdje u Lago Agriju, zoni koja obuhvata tropske prašume i u kojoj eksploatacija nafte traje decenijama”, javlja Al Jazeerina Monica Villamizar.

Upozorenje predsjedniku

Protesti u glavnom gradu već su počeli. Predstavnici amazonskih zajednica putovali su pet dana da traže prijem kod predsjednika.

“Ne želimo naftne kompanije. Poručujemo im da nas ostave na miru, jer će nas, u suprotnom, povrijediti”, ističe Sylvia Ototuca.

Mnogi ovdje zahtijevaju referendum o dozvoli za eksploataciju nafte.

Pokret starosjedilaca Amazona do sada je igrao važnu ulogu u svrgavanju tri predsjednika Ekvadora u posljednjoj deceniji.

Sada upozoravaju trenutnog predsjednika da će, ako dopusti naftnim kompanijama da uđu u džunglu, platiti visoku cijenu. Kao i planeta, uostalom.

Izvor: Al Jazeera