Ekvador: Ograničili smo Assangeov pristup internetu

Assange od juna 2012. godine živi i radi u Ambasadi Ekvadora u Londonu (AP)

Vlada Ekvadora priznala je da je djelomično ograničila pristup internetu osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji u ambasadi te zemlje u Londonu živi od sredine 2012. godine.

Vlada je saopćila da je odluka WikiLeaksa o objavljivanju dokumenata koji utječu na izbore u SAD-u u potpunosti njihova odgovornost i da se Ekvador ne želi miješati u izborni proces u korist bilo kojeg kandidata, prenosi Reuters.

“U tom smislu, Ekvador je, provodeći svoje suvereno pravo, privremeno ograničio pristup dijelu svojih komunikacionih sistema u svojoj ambasadi u Ujedinjenom Kraljevstvu”, navodi se u saopćenju.

Sajt WikiLeaks u ponedjeljak je saopćio da je njihovom osnivaču Julianu Assangeu Vlada Ekvadora ukinula pristup internetu, čime je skinuta sumnja s američke i britanske vlade koje se spore s Assangeom o objavljivanju njihovih povjerljivih dokumenata.

“Možemo potvrditi da je Ekvador presjekao internet Assangeu u subotu u 17 sati, nedugo nakon objavljivanja govora Hillary Clinton”, navodi se iz WikiLeaksa, a prenosi Reuters.

Assange od juna 2012. živi i radi u Ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što mu je Vlada te zemlje odobrila azil zbog toga što je britanski sud naložio njegovo izručenje Švedskoj na osnovu optužbi za seksualno zlostavljanje.

WikiLeaks navodi da je Assange izgubio pristup internetu u nedjelju. Ljudi bliski tom sajtu navode da Assange lično rukovodi Twitter nalogom svog sajta.

Hakirani dokumenti demokrata

WikiLeaks je posljednjih sedmica objavio veći broj hakiranih prepiski i dokumenata američke Demokratske stranke.

Izvori bliski toj stranci i WikiLeaksu vjeruju da je taj sajt došao do gotovo 50.000 hakiranih mailova s ličnih naloga Johna Podeste, bivšeg savjetnika Bijele kuće i sadašnjeg šefa izbornog štaba Hillary Clinton.

Uprkos tome što se Assange požalio da mu je internet ukinut, WikiLeaks je u ponedjeljak objavio novi blok Podestine elektronske pošte.

Izvor: Agencije