Ekvador poručio Assangeu: Ne miješaj se u poslove drugih država

Assange ima obavezu ne proglašavati ili ne preduzimati aktivnosti koje bi mogle utjecati na međunarodne odnose Ekvadora (EPA)

Vlasti Ekvadora zatražile su od osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji se nalazi u ambasadi te zemlje u Londonu, da se ne miješa u poslove drugih zemalja nakon što je Španija uputila žalbu Ekvadoru zbog njegovih kontakata s katalonskim separatistima.

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno, koji bi trebao posjetiti Španiju u decembru, objavio je saopćenje u kojem navodi da Assangeovi komentari nisu stavovi te zemlje, prenosi AP.

Kako se navodi, Assange ima obavezu ne proglašavati ili ne preduzimati aktivnosti koje bi mogle utjecati na međunarodne odnose Ekvadora, kao u slučaju Španije, s kojom je povezan “historijskim i kulturnim vezama, kao i uzajamnim poštivanjem, prijateljstvom i bilateralnom saradnjom”.

Politički azil u ambasadi

Ipak, navela je Vlada, osnivač WikiLeaksa nastavit će uživati politički azil u londonskoj ambasadi.

Saopćenje vlade Ekvadora uslijedilo je dvije sedmice nakon što je Španija primijetila kontakte sa čelnicima Katalonije iz Ambasade Ekvadora u Londonu, u kojoj se Assange nalazi od 2012. godine.

Istovremeno, on je bio aktivan i na internetu povodom katalonske secesije od Španije.

Izvor: Agencije