Ekvador: Uhapšen potpredsjednik zbog korupcije

Glas je visoko rangirani zvaničnik Ekvadora koji je osumnjičen da je predvodio mrežu političara koji su primili 33 miliona dolara mita (EPA)

Ekvadorski potpredsjednik Jorge Glas uhapšen je zbog navodnog primanja mita od brazilskog građevinskog giganta umiješanog u regionalni skandal.

Odluku o hapšenju Glasa donio je Vrhovni sud, a policija ga je uhapsila u njegovoj kući u gradu Guayaquil, i kasnije avionom prebacila u prijestolnicu Quito, prenosi AP.

Nekoliko njegovih pristalica i bivših saradnika pojavilo se na aerodromu Guayaquil u znak podrške Glasu, koji kažu da mu je “nož u leđa” zario njegov saveznik, predsjednik Ekvadora, Lenin Moreno.

“Oni koji su nevini nemaju razloga da bježe”, rekao je Glas u videoporuci objavljenoj nekoliko minuta prije hapšenja i apelovao na svoje pristalice da nastave da se bore za odbranu koju im je ostavio u zavjet bivši predsjednik Rafael Correa, kojem su i on i Moreno vjerno služili. 

Primili 33 miliona dolara mita

Glas je visoko rangirani zvaničnik Ekvadora koji je osumnjičen da je predvodio mrežu političara koji su primili 33 miliona dolara mita, što je suma koju je građevinska firma priznala da je platila u zamjenu za ugovore.

U augustu, zbog skandala, predsjednik Lenin Moreno sveo je dužnosti Glasa na uglavnom ceremonijalne, a Glas je odbio da podnese ostavku i optužio Morena da je izdao ostavštinu bivšeg predsjednika Corree.

O hapšenju se izjasnio i Correa, koji je napisao na Twitteru da je uhapšen pošten čovjek.

Izvor: Agencije