El Bronco obećao novu meksičku revoluciju

Meksiko je dobio prvog nezavisnog guvernera jedne od saveznih država. Jaime Rodriguez Calderon bit će na čelu industrijske, pogranične države Nuevo Leon. 

Zarekao se da će u toj regiji iskorijeniti korupciju. Nadimak mu je El Bronco, što se ugrubo prevodi kao „neukrotivi”. Njegovi junaci su Usamljeni rendžer i Zorro, maskirani borci protiv nepravde.

Od siromaštva se uzdigao do bogatog zemljovlasnika i političara. U naprednoj pograničnoj saveznoj državi Nuevo Leon išao je od grada do grada i doslovno skupljao glas po glas da bi postao prvi nestranački guverner u Meksiku.

„Svi žele znati kako smo pobijedili sistem. Kažem im da smo poput likova iz filma Star Wars-a borimo se protiv imperije. Na našoj strani je legija građana koji su se organizirali. Tako smo postali jači od političkih stranaka“, kazao je Jaime Rodriguez, guverner Nuevo Leona.

On je socijalni konzervativac, psuje i gotovo uvijek je u kaubojskim čizmama. El Bronco se zarekao da će iskorijeniti korupciju i pokrenuti novu meksičku revoluciju. Rodrigez je 33 godine bio član najjače meksičke stranke koju je napustio i na izbore izašao kao nezavisni kandidat.

Guverner uprkos nepovoljnim okolnostima

Dok je bio gradonačelnik grada Garcia, Rodriguez je pokrenuo borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u policiji, uz pomoć građana koji su kriminalne aktivnosti prijavljivali na društvenim mrežama,  njegovom omiljenom oružju.

„Ovisnik sam o Facebooku. Odgovaram svima. Logiram se u šest ujutro i na Facebooku sam do devet sati. Ljudi mi iznose probleme. Ponekad je njihov bijes opravdan“, navodi Rodriguez.

U njegovom rodnom gradu Garcia pokazuje slike 22-godišnjeg sina, kojeg su prilikom pokušaja otmice ubili trgovci drogom.

I sam Rodriguez je dok je bio gradonačelnik preživio dva pokušaja atentata koje je na njega izveo kartel Zetas. Kaže da će se kao guverner nastaviti služiti društvenim mrežama u borbi protiv korupcije i nasilja. To je zavjet koji je dao svome sinu.

„Na internetu imam mrežu od 78.000 volontera. Samo ih ja vodim i kontroliram. Svi oni prate rad vlade i uposlenika u javnoj službi, uključujući mene“, rekao je Jaime Rodriguez.

Neki Rodrigueza opisuju kao naivnog ekscentrika velikog ega. Ipak, Nuevo Leon, i drugi dijelovi države na njega gledaju kao na lidera novog pokreta, koji je kadar suprotstaviti se kompromitovanim političkim strankama.

Izvor: Al Jazeera