El Chapo može biti izručen SAD-u

Guzman je godinama bio najtraženiji diler droge u svijetu (Reuters)

Meksički sudija je presudio da narkobos Joaquin “El Chapo” Guzman može biti izručen u Sjedinjene Američke Države kako bi mu se tamo sudilo, kazali su zvaničnici saveznog suda nekoliko dana nakon što je Guzman prebačen u zatvor pored američke granice.

Ranije u subotu je Guzman prebačen u zatvor visoke sigurnosti u gradu Ciudad Juarez, koji se nalazi pored granice sa SAD-om, a viši zvaničnik meksičkih sigurnosnih službi je rekao da je postupak izručenja narkobosa u toku te da bi do njega moglo doći do sredine godine.

Guzman je vođa moćnog kartela Sinaloa, a godinama je bio najtraženiji diler droge u svijetu dok ga nisu uhvatili meksički marinci u februaru 2014. godine, prenosi Retuers.

Prošlog juna je pobjegao iz zatvora kroz tunel, a Vladine snage su ga ponovno uhvatile u januaru, nakon čega je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto je kazao da je poduzeo mjere kako bi se Guzman izručio što prije.

Višestruke optužnice

Čelnik kartela Sinaloa je optužen po više tačaka, od pranja novca do dilanja droge, kidnapiranja i ubistava u gradovima među kojim su Chicago, Miami i New York.

Jedan od Guzmanovih advokata, Juan Pablo Badillo, kazao je da je slučaj protiv njegovog klijenta u toku te da bi se prekršila njegova ljudska prava u slučaju da se sada izruči.

Badillo je kazao da je podneseno devet žalbi na izručenje Guzmana, ali su zvaničnici Vlade nezvanično rekli da je odluka narkobosa u osnovi politička odluka, koja ovisi o predsjedniku.

Izvor iz Vlade je kazao da je malo vjerovatno da će se bilo šta desiti sa Guzmanom narednih sedmica.

Izvor: Agencije