El Chapo proglašen krivim, prijeti mu doživotni zatvor

El Chapo se nalazi u zatvoru u New Yorku od izručenja 19. januara 2017. godine (Arhiva)

Porota suda u New Yorku proglasila je danas meksičkog narkobosa Joaquina Guzmana poznatog kao El Chapo krivim, nakon tri mjeseca suđenja, prenijela je Beta.

Odluka porote mogla bi da rezultira presudom doživotnog zatvora za 61-godišnjeg El Chapa, koji nije govorio tokom suđenja.

Poroti je bilo potrebno šest dana razmatranja iza zatvorenih vrata prije donošenja konačne odluke.

Suđenje je uz jake mjere sigurnosti počelo 3. novembra.

El Chapo se nalazi u zatvoru u New Yorku od izručenja 19. januara 2017.

Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen je u SAD-u godinu kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična djela.

Vođa narkokartela Sinaloa uhapšen je šest mjeseci pošto je pobjegao iz strogo čuvanog zatvora tako što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometar dug tunel.

Pobjegao u korpi za veš

Guzman je ranije već jednom pobjegao iz zatvora, 2001. godine, kad su ga na slobodu iznijeli u korpi za prljavi veš.

El Chapo je postao najveći meksički narkobos 2003. godine, nakon hapšenja njegovog rivala Osijela Osiela Cardenasa, koji upravlja Golfskim kartelom.

Do februara 2014. godine smatrao se najmoćnijim trgovcem drogom na svijetu, kako su ga nazivali zvaničnici američkog ministarstva finansija. 

U pojedinim krugovima smatra se da je El Chapo premašio uticaj koji je imao poznati kolumbijski narkobos Pablo Escobar i da je imao uticaj kao nekada čuveni američki gangster Al Capone.

Nadimak El Chapo (u prevodu sa španskog jezika – nizak) dobio je zbog visine od 1,68 metara.

Izvor: Agencije