Elaraby: Assad neće opstati

Generalni sekretar Arapske lige (AL) Nabil Elaraby je izjavio kako režim u Damasku neće opstati dugo te je urgirao opozicijske grupe da rade prema zajedničkom cilju.

Davutoglu: Ne smije se gubiti ni minut

Turski ministar vanjskih poslova Ahmed Davutoglu izjavio je da međunarodna zajednica “ne smije više gubiti ni minut” u zaustavljanju krize u Siriji i da sve strane koje su uključene u sirijsko pitanje moraju preuzeti odgovornost za dešavanja u toj zemlji.

“Ne smijemo više gubiti ni minutu”, rekao je on na sastanku s predstavnicima sirijske opozicije u katarskoj prijestonici Dohi, prenose turski mediji.

Davutoglu je naveo da se hitno moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji i da međunarodna zajednica mora više pomoći narodu Sirije, koji 20 mjeseci trpi nasilje.

“Sirija prolazi kroz važan historijski momenat, zato međunarodna zajednica mora pomoći kao medijator u procesu pomirenja. Tačnije, međunarodna zajednica mora dati snažniju podršku Siriji, ali, ipak, čitav proces mora voditi sirijski narod”, kazao je Davutoglu.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je u intervjuu za rusku državnu televiziju Russia Today kazao kako je spreman umrijeti u Siriji.

Prije 24 sata naoružana opozicija granatirala je Assadovu palatu u Damasku. Ali, on i dalje ne razmišlja da ode sa vlasti.

”Vjerujem da će cijena invazije, ako se dogodi, biti veća nego što je cijeli svijet može priuštiti. Jer, ako imate problem u Siriji, a mi smo zadnje uporište sekularizma, stabilnosti i koegzistencije u regiju, to bi imalo domino efekte širom svijeta, od Atlantskog okeana do Pacifika”, kazao je Assad.

On negira da je bilo čiji špijun te dodaje da je spreman umrijeti u svojoj zemlji.

Sirijski predsjednik je dodao: ”Nisam marioneta, ni proizvod Zapada, niti bilo koje druge zemlje. Ja sam Sirijac, rođen u Siriji. Ovdje živim i ovdje ću umrijeti.”

Generalni sekretar AL-a vjeruje kako Assadov režim neće dugo opstati. Ali, ipak smatra kako vojna intervencija nije rješenje.

Bez rezultata

”Do sada vojne intervencije nisu ponudile očekivane rezultate, tako da moramo tražiti političko rješenje, koje se može postići posredstvom specijalnog izaslanika Lakhdara Brahimija”, ocijenio je Elaraby.

Plan o objedinjavanju opozicijskih grupa kako bi se pridobila zapadna politička, a vjerovatno i vojna podrška, suočio se s problemom, jer neki članovi Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV) smatraju da bi takav plan umanjio utjecaj njihove organizacije.

Šef SNV-a Abdulbaset Sieda je kazao: ”Razgovat ćemo o raznim pitanjima, uključujući i formiranje političkog entiteta koji bi preuzeo kontrolu oslobođenih teritorija i rješavao tekuća pitanja.”

Dok se nastavljaju sukobi, armenski avion s humanitarnom pomoći za Siriju prinudno je sletio na aerodrom u istočnoj Turskoj zbog pregledanja tereta.

To je drugi put u posljednjih mjesec dana da su turske vlasti naredile provjeru armenskog aviona koji je letio za Siriju.

Izvor: Agencije