Električne rikše prejake i prebrze

Tradicionalno indijsko vozilo – rikša ima novi električni model, koji među građanima i vozačima postaje sve popularniji. Brži je, bolji, nov… Ali, je li sve tako divno?

Nekada su bile novina, a sada svakodnevni prizor na ulicama New Delhija. Potpuno električne rikše su, kako kažu, ekološki prihvatljiva alternativa, koju građani često koriste nakon vožnje metroom. Malo-pomalo postale su prava konkurencija običnim rikšama na pedale i onima na gorivo.

Mohammed Rafique je prošle godine odlučio isprobati ih.

„Putnici ih preferiraju jer su brže. Rikšom na pedale možete povesti samo dvoje ljudi, sporije su i često zakasne“, kaže Mohammed Rafique.

Međutim, nije sve tako divno. Vrhovni sud donio je odluku kojom Vlada mora zakonom regulirati električne rikše. Policija im trenutno ne može ništa, ni da eventualno kazni vozače, jer zakona nema.

Saobraćajnica ili deponija?

„Saobraćajna policija ih još nije procesuirala jer oni ne spadaju u kategoriju klasičnih vozila. Tako da nas taj nedostatak zakonske regulative malo koči“, kaže Anil Shukla, saobraćajni policajac.

I to nije sve. Vladina komisija nedavno je zaključila da su ove rikše jače nego što bi trebale biti te da su prebrze.

Policija sada čeka na Vladu da im pojasni šta da rade.

Rikše su popularne zato što ih možete vozititi legalno bez posjedovanja dozvole. Ako ih uporedimo sa sporom običnom rikšim i onom motornom, električne su najbolje rješenje. Iako se čine zdrave za okolinu, one to ustvari nisu.

Anil Kumar prodaje i popravlja električne rikše i, kako kaže, baterije se moraju mijenjati svakih šest do sedam mjeseci. Ne mogu se reciklirati, pa opasne hemikalije završavaju na deponijama.

Vozači se boje donošenje zakona. Boje se da će ih tretirati poput običnih vozila, što bi u potpunosti moglo ugroziti njihovu egzistenciju.

Na putevima se već nalazi blizu 100.000 električnih rikši. Jedino što u ovom trenutku njihovi vozači mogu napraviti jeste da čekaju hoće li i kakavu regulativu Vlada donijeti. Tada će saznati i kakav je put pred njima – saobraćajnica ili deponija.

Izvor: Al Jazeera