Elektroenergetski sektor traži nova ulaganja

Polusatni prekid Super Bowla, finalnog susreta NFL lige u američkom nogometu, zbog nestanka električne energije, izazvao je rasprave o infrastrukturi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kritičari kažu da je incident jasan dokaz činjenice da su potrebna nova ulaganja u elektroenergetski sektor SAD-a.

Ovaj prekid, kako navodi novinar Al Jazeere Alan Fisher, koji se javio iz Chevy Chasea u saveznoj državi Maryland, bio je „veliki udarac nacionalnom ponosu“.

Svjetla nije bilo 34 minute tokom utakmice Super Bowla, američkog najpopularnijeg sportskog događaja, koji je pratilo 108 miliona ljudi.

Šta se dogodilo još nije sasvim jasno i upravo to je otvorilo debatu o stanju u američkom elektroenergetskom sektoru.

Novi planovi

Širom države ljudi su ostajali bez električne energije na duži period.

„Oluja je ovdje prije sedam mjeseci ostavila stanovnike deset dana bez struje. To se dogodilo nakon što su zimske nepogode pogodile isto područje“, ističe Fisher.

On dodaje kako stručnjaci upozoravaju da je poboljšanje električne mreže nužno, kako se slične stvari ne bi ponavljale.

„Situacija je takva da smo došli do tačke kada smo potrošili vrijednost infrastrukture koju smo izgradili prije 40 godina i već moramo praviti nove planove da nam se vrijeme ne bi izmaklo“, kazala je Maggie Koerth Baker, urednica u magazinu Boing Boing.

U Sjedinjenim Američkim Državama između 2000. i 2004. godine bilo je 150 značajnih nestašica električne energije, da bi se ta cifra udvostručila u naredne četiri godine.

No, poboljšanje nacionalne električne mreže nije jeftino. Ono bi moglo koštati više od 100 milijardi američkih dolara.

Kompjuterska kontrola

Ipak, česte nestašice mogle bi donijeti približno toliku štetu. 

„Nedostaje nam blizu 107 milijardi dolara u investicijama do 2020. kako bi sistem elektroprijenosa održali u dobrom stanju. Posmatrajte to ovako: Za svega 11 milijardi dolara godišnje spriječili bismo česte nestanke struje i uštedjeli 126 milijardi dolara kompanijama“, ističe Greg Diloreto, predsjednik Američkog udruženja civilnih inžinjera.

U Chattanoogi, savezna država Tennessee, električna mreža povezana je sa kompjuterom kako bi bilo izbjegnuto da grad ostane bez struje. No, uvođenje slične mreže širom države moglo bi koštati 500 milijardi dolara.

Mnoge firme, pogođene vremenskim neprilikama, pokušavaju popraviti, a ne zamijeniti oštećene jedinice.

Stručnjaci kažu da to ustvari odmaže, jer predstavlja daljnje odgađanje nužnog.

Izvor: Al Jazeera