Elon Musk priprema nova lansiranja

Tesla, SpaceX, Falcon Heavy
Nakon lansiranja automobila Tesla, koji lebdi svemirom, mnogi su radoznali u vezi novih planova Elona Muska (EPA)

Nakon što je privatna kompanija SpaceX uspješno lansirala najjaču raketu na svijetu, Falcon Heavy, na kojoj se nalazi Tesla automobil koji trenutačno lebdi svemirom, mnogi su radoznali u vezi novih planova vlasnika kompanije Elona Muska.

Sljedeće lansiranje Falcon Heavy rakete dogodit će se tek za “tri do šest mjeseci”, rekao je Musk za The Verge, a lansiranje ovisi o dvije stvari – brzine kojom kompanija može proizvesti središnji dio rakete i potražnji korisnika.

Vanjski potiskivači su jednostavni za proizvodnju, jer su rađeni za Falcon 9, samo s pričvršćenim nosačima.

Središnja jezgra Falcon Heavyja koristi iste motore kao i Falcon 9, ali ostatak metalne cijevi, poznat kao raketni zračni okvir, mora biti nadograđen za svaki novi let.

Musk zato ističe da je broj lansiranja “uvjetovan brzinom proizvodnje zračne središnje jezgre”.

Do Plutona bez zaustavljanja

Nekoliko lansiranja je zakazano za 2018. godinu, a neka od njih su lansiranje komunikacijskog satelita Saudijske Arabije i testiranje prevoženja tereta za američku vojsku.

Činjenica da Falcon Heavy može lansirati teret izravno do Plutona i dalje, čak i bez stajanja, je zapanjujuća.

“Sjajna stvar u vezi rakete Falcon Heavy je ta što podiže ljestvicu u prijenosu tereta. Može lansirati dvostruko teži teret od svih ostalih raketa na svijetu. Može stići do Plutona i dalje, bez zaustavljanja”, ističe Musk, kako prenosi Tanjug.

U međuvremenu, kompanija će također raditi na rješavanju problema u vezi slijetanja treće rakete.

Musk kaže da treba popraviti “najmanje dvije od tri jezgre” na svakoj letjelici, dok bi popravak sve tri bio idealan.

Kaže da SpaceX ima sjajan uvid u to što je pošlo po zlu s trećim slijetanjem. Raketi su potrebna tri od devet motora da bi sletjela, a samo jedan se upalio. Od tog problema će početi.

Idući Falcon Heavy neće ponovno koristiti nijedan od glavnih dijelova koji su preživjeli let.

Dva bočna potiskivača su ‘umirovljena’, a svakako su starija verzija dizajna Falcona 9, pa ih kompanija želi modernizirati.

To znači da će iduće lansiranje imati potpuno novu središnju jezgru i dva nova potiskivača.

Musk je također istaknuo da se nada kako će prvi let Falcona Heavy inspirirati konkurenciju kako bi počelo međunarodno natjecanje.

‘Želim novu utrku u svemiru’

“Mislim da će to ohrabriti druge zemlje i kompanije da kažu da su veće i bolje i da natjecanje počne. Želimo novu utrku u svemiru. Utrke su uzbudljive”.

SpaceX planira prevoziti i ljude u svemirskom brodu koji bi se nalazio na vrhu Falcona 9, a svojevremeno je Musk rekao kako će sve resurse uložiti u ovaj projekt, točnije izradu Big Falcon Heavyja.

Za sada Musk predviđa da će testovi za novu raketu početi iduće godine u Teksasu, a da će za tri do četiri godine moći lansirati testne letove oko Zemlje, prenosi B92.net.

Kada je SpaceX u pitanju, jedno je sigurno – neki, a možda i svi planovi Elona Muska će se promijeniti.

Osim što je Musk poznat po tome što ne poštuje rokove, poznat je i po tome što ‘pocijepa’ sve svoje planove i krene ispočetka.

A iz čitavog tog procesa obično rezultira nešto spektakularno.

Izvor: Agencije