Emirati i dalje proizvode haos na jugu Jemena

Vlada premijera Mohammeda Basindawe poništila je sporazum o emiratskom upravljanju lukom, što je razljutilo Abu Dhabi (Al Jazeera)

Prošle su gotovo dvije godine od saopćenja Anwara Qarqasha, ministra vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, da je za njegovu zemlju rat u Jemenu završen nakon oslobađanja Adena prije nego što se povukao pod pritiskom polemika koje su uslijedile. Međutim, činjenice na terenu potvrđuju da Abu Dhabi provodi strategiju na temelju ove izjave. 

Snage i ličnosti koje imaju podršku UAE počele su najnovije poglavlje “proizvodnje haosa” na jugu Jemena, na čijoj se meti našla Jemenska kongregacija za reforme (Al-Islah) i njeno rukovodstvo u Adenu. Aidarus al-Zoubaidi, jemenski političar lojalan Emiratima, iznio je izjave bez presedana, u kojima je najavio formiranje nacionalne skupštine te pozvao na raspisivanje referenduma o secesiji juga i formiranju nezavisne države.

Tokom protekle sedmice sigurnosne snage u Adenu izvele su akciju hapšenja u kojoj su privedeni brojni lideri i kadrovi stranke Islah, ogranka Muslimanske braće u Jemenu. Nakon toga su maskirani pripadnici snaga sigurnosti zapalili sjedište stranke u gradu. Time je borba Emirata i njihovih saveznika protiv ove stranke prešla sa faze huškanja protiv stranke na fazu pokušaja da se ona iskorijeni.

Samo nekoliko dana kasnije, za vrijeme obilježavanja godišnjice revolucije 14. oktobra protiv britanskog kolonijalizma, Aidarus al-Zoubaidi, bivši guverner Adena i predsjednik takozvanog tranzicijskog vijeća na jugu, izjavio je pred okupljenim građanima da je epidemija “referenduma o nezavisnosti” stigla i do juga Jemena, nakon gotovo četvrt stoljeća rata koji je ujedinio Sjeverni i Južni Jemen.

Ključni pojam

Jemenski posmatrači izjavili su u razgovoru za Al Jazeeru da napadi na Islah dolaze kao dio neumornog nastojanja Emirata da što prije preuzme kontrolu nad odlukama koje se donose na jugu Jemena, a posebno u gradu Adenu, koja predstavlja “ključni pojam” u ulozi Emirata u arapskoj koaliciji.

Po njihovom mišljenju, Islah je gotovo jedina organizirana politička snaga koja je preostala u Jemenu danas, nakon što je, zbog pogoršanja situacije, u ovoj državi došlo do velikog slabljenja u sistemu stranačkog djelovanja, na račun uspona oružanog djelovanja, kao i pojavljivanja snaga i lidera koje su instalirali Emirati.

Iako Islah ne predstavlja značajniju snagu na terenu u smislu njegovih kadrova, Abu Dhabi svojim ratom i sredstvima koja pritom koristi želi postići dva osnovna cilja. Kao prvo, spriječiti razvoj bilo kakve snažne političke organizacije na jugu, a posebno u Adenu, pogotovo ako su te organizacije u savezu s legitimnim predsjednikom Hadijem.

Kao drugo, Abu Dhabi nastavlja provoditi svoje strateške računice tako što napada svaki islamski pokret. Emirati u islamskim pokretima vide neprijatelja broj jedan za svoju strategiju kontrole, ekspanziju i dominaciju, što se prethodno moglo sasvim jasno uočiti u primjerima Egipta, Libije i drugih država.

S druge strane, posmatrači koji prate dešavanja u Jemenu minimiziraju pozive na otcjepljenje, koji se s vremena na vrijeme znaju pojačati. Smatraju da ih Emirati koriste kao vid zastrašivanja kojim vrše pritisak na Hadija i njegovu vladu da prihvate zahtjeve koji odgovaraju njihovim interesima u Jemenu.

Zastrašivanja secesijom

Prema njima, trenutno stanje haosa na jugu Jemena smatra se “optimalnim” za Emirate, jer im to pruža priliku da formiraju snage koje će im biti lojalne, pogotovo u Adenu, ali i u ostalim pokrajinama na jugu i zapadnoj obali. Takva je situacija i dovela do potpune paralize luke Aden, nad kojom Emirati pokušavaju preuzeti kontrolu još od 2008. godine.

Priča o luci Aden te lukama na zapadnoj obali Jemena predstavlja centralno pitanje za Abu Dhabi, naročito ako se uzme u obzir da je glavni razlog tenzija u odnosima predsjednika Hadija i vladara Abu Dhabija Mohammada bin Zayeda, zapravo protivljenje ovog prvog da potpiše sporazum kojim bi se Emiratima dopustilo da preuzmu kontrolu nad lukom Aden na 99 dana.

Abu Dhabi je 2008. godine dobio pravo na upravljanje lukom, kad je u potpunosti onemogućio njen rad. Pod pritiscima pobune u Jemenu, nakon 2011. godine, Vlada premijera Mohammeda Basindawe poništava ovaj sporazum, što je razljutilo Abu Dhabi.

Stručnjaci navode dokaze da se Emirati u svojoj strategiji vode interesima, a ne prioritetima “oslobađanja Jemena”, s obzirom na to da je ta strategija usredotočena na Aden i gradove zapadne obale nad čijim su lukama preuzeli kontrolu, izuzev luke Hodeidah.

Poziv socijalističke partije

U svjetlu poziva na secesiju, razbijanja i napada na aktivne snage na jugu te uspona snaga lojalnih Emiratima, javio se i zanimljiv stav Jemenske socijalističke partije, partnera u legitimnoj Vladi, u kojem pozivaju na novo približavanje u odnosima s arapskom koalicijom, što je prvi poziv ovakve vrste koji je uputila jedna jemenska politička stranka.

Stranka je u saopćenju upozorila da “antagoniziranje političkog djelovanja i onih koji se bave politikom, bilo da je riječ o strankama ili pojedincima, te napadi na bilo koje ustavom zagarantirane slobode predstavljaju opasan i sraman postupak koji sjever i jug države može baciti u nepoznatu katastrofu. Time bi se otvorio prostor za recidive sukoba iz prošlosti prije formiranja države, gdje bi se posijala dodatna fragmentacija, i to u krajnje radikalnoj mjeri.”

Posmatrači su poziv stranke razumjeli kao upozorenje na projekt UAE konkretno u Jemenu, što se smatra značajnim, jer dolazi od stranke koja je vodila rat za oslobođenje Južnog Jemena od Velike Britanije sve do stjecanja nezavisnosti 1967. godine. Osim toga što je ujedinila jug u jednu državu, nakon što je bio sačinjen od 23 šeikata i emirata, ova stranka imala je ulogu i u ujedinjenju Jemena sa Sjeverom, što njenim pozivima na jugu države daje sasvim drugačiji odjek.

Izvor: Al Jazeera