Emirati i šahovska partija u Jemenu

Emirati imaju na umu uspostavu vazalne pokrajine – neke vrste 'osmog emirata', navodi portal 'Middle East Eye' (EPA)

Piše: Zuhair Hamdani

Tri godine koliko već traje rat u Jemenu nisu riješile stvari ni u kom pravcu, već su ih samo dodatno zakomplicirale. Posljednja dešavanja u Adenu pokazala su da se nije radilo o običnim špekulacijama da Ujedinjeni Arapski Emirati nastoje preuzeti kontrolu nad većim dijelom jemenske obale te ohrabriti otcjepljenje i separatizam u korist svojih ekonomskih ciljeva.

Analitičari ističu da emiratske snage u Jemenu više nisu u službi deklariranih ciljeva intervencije arapske koalicije, koji se ogledaju u “oslobođenju Jemena” i očuvanju njegovog teritorijalnog integriteta, već počinju služiti interesima Abu Dabija kada je u pitanju širenje njegove zone utjecaja u toj zemlji, na način koji je u suprotnosti čak i s ciljevima ove koalicije. Protivnici intervencije UAE-a naglašavaju da je fokus djelovanja emiratskih snaga, još od njihovog ulaska u Jemen u sastavu arapske koalicije, usmjeren na preuzimanje kontrole nad većim dijelom jemenske obale, gdje se nalaze strateške luke, koje ostvaruju ekonomske interese Abu Dabija na dugoročnom planu.

Portal Middle East Eye u kolumni autora Jakoba Reimanna naglašava da su snage UAE-a uzele bitku za “oslobođenje Jemena” od Husa kao pretpostavku za ostvarivanje vlastitih agendi na račun interesa legitimnih vlasti u Jemenu. Analizirajući ulogu UAE-a u Jemenu, autor teksta naglašava da Abu Dabi nisu zanimali Husi, koji su geografski daleko od njih. Od samog početka, borba protiv njih je bila izgovor za učvršćivanje vojnog prisustva na jugu Jemena.

Projekt podijeljene zemlje

Bivši jemenski diplomata Abbas al-Musawi kaže kako je cilj Emirata podijeliti Jemen, uništiti ga i preuzeti kontrolu njegovim kapacitetima i bogatstvom. Istakao je da je arapska koalicija počela intervenciju s vrlo jakim parolama, da bi se potom pretvorila u nacističkog okupatora, koji provodi najgore vrste zločina protiv jemenskog naroda, prema njegovim riječima.

U istom kontekstu, posmatrači ističu da Emirati ne uzimaju u obzir teritorijalni integritet Jemena, niti rade na tome da se očuva jedinstvo ove države (sjever i jug), bez obzira na podjele koje trenutno vladaju u državi. Naprotiv, Emirati u suštini djeluju u skladu sa svojim ekonomskim interesima, jer smatraju da cijepanje države može garantirati ostvarivanje tih interesa.

Nakon pružanja značajne podrške separatistima na jugu, ulaganja miliona dolara u infrastrukturu i naoružavanje separatsitičkih milicija u južnom Jemenu, UAE se sada priprema da ubere svoje secesionističke usjeve. Emirati imaju na umu uspostavu vazalne pokrajine – neke vrste “osmog emirata”, kako navodi Middle East Eye. Ključni alat Abu Dabija za postizanje tog cilja bilo bi Južno tranzicijsko vijeće, koje je u januaru preuzelo kontrolu nad Adenom.

Činjenice i događaji potvrđuju da su snage UAE-a postale faktor koji ima stvarni utjecaj na terenu. U većini slučajeva se ne slaže s politikama i pravcem jemenske Vlade, što vodi čak i do vojnih sukoba, poput onoga koji se dogodilo u januaru, kada su izbile borbe između Vladinih snaga i južnojemenske milicije Pojas sigurnost, koja je dio snaga UAE-a u Adenu i ima podršku ove države.

Jemen kao ‘osmi emirat’

Izvještaji ukazuju na to da je Abu Dabi uvjerio Rijad, koji je uznemiren zbog svojih gubitaka u Jemenu, u opciju podjele zemlje i odvajanja juga od sjevera, pod izgovorom da je nemoguće preuzeti kontrolu nad svim pravcima i frontovima, a zatim podijeliti utjecaj. Saudijska Arabija bi trebala preuzeti na sebe odgovornost za sjeverna područja, zbog njihovog presudnog utjecaja na njenu sigurnost, dok bi Emirati trebali preuzeti kontrolu nad južnim provincijama u Jemenu. Middle East Eye naglašava da Emiraćani jug Jemena vide kao svoju pokrajinu, ili osmi emirat, koji bi mogao, zahvaljujući strateški važnom geografskom položaju, energetskim resursima i infrastrukturi, omogućiti rast UAE-a kao globalne energetske snage.

Prema posmatračima, utjecaj Emirata u Jemenu zapravo je i doveo do miješanja karata. UAE radi na tome da potkopa utjecaj Vlade predsjednika Abd Rabbuha Mansoura Hadija te pruža snažnu finansijsku i vojnu podršku snagama Pojasa sigurnosti, što čini otvoreno kada je riječ o Južnom tranzicijskom vijeću, koje poziva na secesiju juga i otvoreno radi na tome da vojnim djelovanjem sruši vlast predsjednika Hadija u južnim provincijama Jemena.

Ovakav utjecaj Emirata odrazio se i na mapu područja pod kontrolom Vlade predsjednika Hadija, koja svakog dana prelaze iz ruku jemenskih vlasti pod kontrolu snaga lojalnih UAE-u. Ove snage postaju najutjecajnija sila čak i na većini teritorija koje se nalaze pod kontrolom Vladinih snaga. Emirati kontroliraju dvije jemenske provincije, Aden i Lahij, preko snaga Pojasa sigurnosti. Priobalne i naftom bogate provincije Hadramaut i Shabwa također su ušle unutar zone emiratskog utjecaja, preko takozvanih elitnih snaga Hadrami i Shabwa.

UAE drži potpunu kontrolu i nad najvećim jemenskim otokom Sokotra u Indijskom okeanu, na kojem je izgradila objekte za koje se vjeruje da su vojne baze. UAE radi na tome da u potpunosti preuzme kontrolu nad obalnim pojasom provincije Taiz. Ostvarujući te ambicije, dolazi do luke i grada Mokka, na putu prema provinciji Al-Hudaydah, čime želi upotpuniti svoju kontrolu duž zapadne obale, gdje se nalazi veliki broj važnih luka.

Teška kršenja ljudskih prava

Middle East Eye ističe da se jedini interes UAE-a u Jemenu zapravo ogleda u kontroli nad 2.000 kilometara jemenske obale, što je kamen-temeljac u strategiji Abu Dabija kojom želi postati najveća sila u energetskom sektoru i izvoznim lukama. Emirati su uspostavili zračnu bazu na otoku Perim, koji ima važan strateški značaj u moreuzu Bab al-Mandeb i na području Dhubab, kao i da kontrolira luku Mokka, koja je pretvorena u vojnu bazu. Sve je to, kako tvrde posmatrači, dio velikog plana, čiji je cilj preuzeti kontrolu nad važnim trgovinskim čvorištima.

UAE nastavlja s ekspanzijom, bez obzira na sve što se objavljuje o odgovornosti ove države za teška kršenja humanitarnih i ljudskih prava u Jemenu, mučenja i atentate na opoziciju i svoje protivnike. Međutim, gorka jemenska realnost te politička i vojna podijeljenost kojoj svjedoči ova država učinila je da planovi UAE-a u ovom trenutku postanu ostvarivi.

Ako su Emirati i uspjeli postići neke od svojih ciljeva u Jemenu, iskoristivši haos koji vlada u ovoj državi i konfuziju saudijskog saveznika, njihov utjecaj ostaje uvjetovan nepredvidivim i prevrtljivim promjenama koje se dešavaju u Jemenu, regionu i svijetu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera