Emirati odustali od gradnje luksuznog odmarališta u Crnoj Gori

Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odustao je od gradnje luksuznog odmarališta na crnogorskoj plaži između Budve i Bara, a razlog je, navode, ugrožavanje imidža tvrtke i Emirata.

Na toj plaži trebalo je nići luksuzno odmaralište vrijedno 180 miliona eura. Ali, investitor se povukao iz projekta i razočarao okolne ugostitelje koji su računali na bogatu klijentelu i dobru zaradu.

“Izražavamo veliko nezadovoljstvo svim onim ljudima u Crnoj Gori i institucijama koje su svojim činjenjem i nečinjenjem doprinijele destimulisanju velikih investitora koji su spremni da investiraju u CG hotelijerstvo“, kazao je Dragan Ivančević iz Privredne komore Crne Gore.

Odluku o odustajanju, Vladi je saopštila Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata. Objašnjenje – ugrožavanje imidža kompanije, ali i Emirata.

“Tender za zakup plaže na 90 godina raspisan je 2012-e. Jedinu ponudu predala je arapska Rojal grupa koja je za 420 hiljada kvadrata ponudila nešto više od 21 milion eura ili 50 eura po kvadratu“, izvijestila je reporterka Al Jazeere, Milica Marinović.

Nezakonit ugovor

Međutim, socijaldemokrati, jedna od manjih partija u crnogorskoj vlasti, podržana opozicijom, mjesecima su upozoravali kako je cijena zemljišta mala, a ugovor o zakupu nezakonit.

“Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi, znači ovaj ugovor se nije mogao ispravljati u smislu pojedinih odredaba, već se morao poništiti jer su ugovori suprotni zakonima jedne države nezakoniti, samim tim i ništavni i mogu se jedino sačinjavati opet“, kazao je Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije.

I u nevladinoj organizaciji MANS smatraju da je država investitoru ponudila nezakonite ustupke.

Na gotovo svakoj stranici ugovora pronašli su nedostatak. Najvažniji, mogućnost da pristup plaži ograniči na goste luksuznog odmarališta.

“Procentnu kontrolu nad obalom u sklopu tog kompleksa, i ne samo nad obalom već i nad akvatorijumom, i uz ovaj ugovor je bilo predviđeno potpisivanje posebnog ugovora sa JP Morsko dobro gdje bi ono prenijelo dio ovlašćenja za uređenje na tu kompaniju. To je potpuno u nesuglasju sa Ustavom CG, koji garantuje građanima CG da mogu slobodno da se kreću po kompletnoj teritoriji države“, smatra Dejan Milovac iz MANS-a.

Sporno im je i  ukidanje plaćanja komunalija te suspendovanje konvencija o zaštiti obale.

U crnogorskoj vladi, međutim, odustajanje Rojal grupe vide kao veliku štetu. Demantuju da je ugovor bio nezakonit.

“Pregovarački timovi gdje su uključeni pravni savjetnici i crnogorske strane i Rojal grupe, svakako vode računa o zakonitosti ugovora i poštovanju zakona države CG. I u tom smislu cijenim da se o tome vodilo računa“, rekao je Željko Radak Kukavičić iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Međunarodni imidž

Povlačenje Rojal grupe, kaže analitičar Vasilije Kostić, koštalo je državu ne samo novca i radnih mjesta već i međunarodnog imidža.

“To je vrlo velika šteta, za Crnu Goru, za Crnu Goru kao investicionu destinaciju, za CG kao zemlju koja se bori da privuče strane investitore i za budući imidž CG kao poželjne investiocione, turističke ili bilo koje druge destinacije“, zaključio je Kostić.

Crnogorska vlada planirala je u 13 godina na ovom projektu zaraditi gotovo 300 miliona eura.

Nema još odluke hoće li se raspisivati novi tender.

Izvor: Al Jazeera