Emirati produciraju dokumentarac protiv Katara

Kopije filma distribuirane su 2017. na priredbi kojoj je domaćin bila američka 'think tank' kompanija Hudson Institute (EPA)

Kompanija sa sjedištem u Dubaiju unajmila je osobu specijalizovanu za odnose sa javnošću da producira film u kojem će se klevetati Katar, izvještava Ured za istraživačko novinarstvo.

Charles Andreae, vlasnik kompanije “Andreae i partneri”, primio je od kompanije Lapis Communications, stacionirane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pola miliona dolara da producira film u šest epizoda u kojem će Katar povezati s globalnim terorizmom.

Dokumentarac naziva Qatar: A Dangerous Alliance (Katar: Opasna alijansa) sajt smješten u Londonu opisuje kao “glatko produciran” i u njemu sagovornici, pripadnici konzervativnih organizacija, diskutuju o navodnoj ulozi Katara u podržavanju ekstremističkih grupa.

Kako tvrde iz Ureda, kopije filma distribuirane su 2017. na priredbi kojoj je domaćin bila američka think tank kompanija Hudson Institute.

Kompanije povezane s CIA-om

Bivši glavni strateg američkog predsjednika Donalda Trumpa Steve Bannon bio je među glavnim govornicima na spomenutom događaju.

Na priredbi su bili prisutni bivši ministar odbrane Leon Panetta i general David Petraeus, bivši direktor CIA-e.

Jedan od prethodnih Andreaeovih poduhvata bilo je nadgledanje ugovora s Pentagonom teškog 500 miliona dolara tokom rata u Iraku. U to vrijeme Andreae je radio za “Bell Pottinger”, britansku firmu za odnose s javnošću.

“Irački program podrazumijevao je produciranje vijesti na način da izgleda kao da su ih proizveli arapski mediji i produciranje lažnih Al-Kaidinih videa koji su korišteni da se slijede tragovi. Tim ‘Bell Pottingera’ slao je izvještaje direktno generalu Petraeusu, koji je predvodio američke snage u Iraku”, stoji u izvještaju.

“Bell Pottinger” podnio je zahtjev za bankrot 2017. nakon što je bio umiješan u kampanju poticanja rasnih tenzija u Južnoafričkoj Republici.

Zakon o lobiranju i PR-u

Ugovor s Lapisom, koji datira iz 2017, javnosti je postao poznat tek nedavno, nakon što je američko Ministarstvo pravde objavilo povjerljive dokumente.

Američki zakoni nalažu da sve američke kompanije otkriju ugovore koji se odnose na lobiranje i PR, a koji su sklopljeni sa stranim firmama.

Kvartet zemalja koji sačinjavaju Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein uložio je mnogo novca u u PR kampanju kao dio blokade Katara, koja ima za cilj prikazati Katar kao zemlju koja je destabilišući faktor u regiji.

U martu je New York Times pisao da je specijalni istražitelj Robert Mueller istraživao bliskog savjetnika Mohameda bin Zayeda, faktičkog vladara UAE-a, zbog pokušaja kupovine političkog utjecaja u Bijeloj kući.

Izvor: Al Jazeera