Energetska zajednica će predložiti sankcije bh. entitetima

Janez Kopač je podsjetio da je BiH prva zemlja članica Energetske zajednice kojoj su prije tri godine bile uvedene sankcije (Fena)

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je u četvrtak da će na predstojećem ministarskom sastanku u decembru biti predložene dodatne sankcije Bosni i Hercegovini zbog opstrukcija, koje bi mogle biti usmjerene protiv entiteta, a ne države.

Naveo je da najveći problem predstavlja neusvajanje zakona koji bi prenio takozvani Treći energetski paket, a kad je u pitanju gas, još nema ni Prvog ni Drugog energetskog paketa, niti zakona o gasu.

Kopač je u Sarajevu podsjetio da je Bosna i Hercegovina prva zemlja članica Energetske zajednice kojoj su prije tri godine bile uvedene sankcije, jer nema nikakve zakonske regulative o gasu.

BiH je jedina ugovorna strana

Istakao je da je tokom 2015. i 2016. godine održao 11 sastanaka s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem i resornim entitetskim ministrima, na kojim je detaljno usaglašen zakon o gasu, nakon čega je Federacija Bosne i Hercegovine negirala sve što je dogovoreno.

Kopač je apelirao na ministra Šarovića da što prije uputi tekst zakona u parlamentarnu proceduru, jer smatra da čak i ako ga institucije odbiju to će predstavljati napredak u odnosu na blokadu koja je sada na sceni.

Precizirao je da predloženi tekst zakona o gasu predviđa uspostavu nadležnosti na državnom nivou, te da je za Energetsku zajednicu jedina ugovorna strana Bosna i Hercegovina i da nikada ne bi pristali voditi dijalog s bilo kim drugim.

Izvor: Agencije