Engleski klubovi oborili rekord u transferima

Klubovi engleske Premier lige postavili su novi rekord u vrijednosti transfera igrača u ljetnom periodu 2015. godine.

Prema evidenciji revizorske kuće Deloitte, trgovina igračima dostigla je 870 milijuna funti, odnosno 1,18 milijardi eura, što je četiri posto više u odnosu na prošlogodišnju sezonu.

Veliki rast potrošnje potaknut je, prije svega, televizijom.

Chelsea je prodao Kevina De Bruynea jer navodno nije zadovoljavao standarde. Dvije godine kasnije, De Bruyne je jedan od najskupljih igrača u povijesti engleskog nogometa. Tog igrača, Manchester City platio je 55 milijuna funti – odnosno 75 milijuna eura.

“Mislim da su potrošeni iznosi doista odraz previše novca, s jedne, i malog izbora igrača, s druge strane. Za mene je najveće iznenađenje to što nismo prešli prag od milijardu funti, ali vjerujem da bi se to moglo dogoditi idućeg ljeta”, kaže Simon Chadwick, profesor ekonomije sporta.

Ipak, ovo ljeto jeste bilo rekordno. Kubovi engleske najbolje lige potrošili su četiri puta više od sezone transfera iz 2003. godine.

Prihodi od TV-prava

Vjeruje se kako su prihodi od TV-prava dali dovoljno prostora klubovima da širom otvore sefove. Za novu sezonu od ovih prava, liga će zaraditi više od pet milijardi funti, a osvajaču trofeja pripast će dodatnih 150 milijuna.

Na sve to, dodaju se i kvote od televizijskih prijenosa utakmica.

Bivša Liverpoolova zvijezda Ian Rush, vjeruje kako će novčani iznosi samo rasti.

“Prihodi od medijskih prava, od marketinga… sve raste, jer ljudi jednostavno žele gledati nogomet”, ukazuje Rush.

Potencijalne nagrade ohrabrile su klubove na veće rizike.

Manchester United je platio 36 milijuna funti za 19-godišnjeg Francuza Anthonyja Martiala, što je tog dečka učinilo najskupljim tinejdžerom u svijetu nogometa.

Ta titula je nekada pripadala samom Ianu Rushu, ali današnjim zvijezdama 300.000 funti, koliko je Liverpool tada platio Rusha, bilo bi jedva dovoljno da pokrije tjednu plaću.

Izvor: Al Jazeera