Engleski mediji: Džeko blizu Liverpoola

Edin Džeko može napasti posljednjeg čovjeka odbrane, inteligentno se probiti po strani, biti na pravom mjestu u pravo vrijeme (Getty Images)

Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine i igrač engleskog Manchester Cityja Edin Džeko na ljeto bi mogao plavi dres zamijeniti crvenim, odnosno karijeru bi, kako pišu engleski mediji u subotu, mogao nastaviti u redovima Liverpoola.

Novinari sa Otoka navode kako su “Redsi” sa Anfielda posebno deficitarni u navalnom redu, a Džeko bi to stanje mogao znatno poboljšati.

Njegov dolazak u Liverpool povezuje se sa željom njegovog aktuelnog kluba Cityja da dovede Raheema Sterlinga, engleskog reprezentativca.

Mediji pišu kako je uprava tima sa Anfielda nevoljko prihvatila činjenicu da će klub ostati bez Sterlinga, “ali sada žele bosansku zvijezdu da dođe sa druge strane”.

Kompletan napadač

Sigurno će “Građani” morati odriješiti kesu da dovedu 20-godišnjeg Sterlinga, ali bi Džeko bio veoma koristan za Liverpool.

Navodi se kako upravi kluba iz Manchestera ne bi teško palo da se oproste od bh. nogometaša i na taj način snize cijenu brzog Engleza.

“‘Redsi’ bi, ukoliko dođe do ovakvog dogovora, dobili pravu zvijezdu u dolasku Džeke. Iako je tokom ove sezone ovaj 29-godišnjak imao malo šansi da pokaže šta zna u dresu Cityja, ipak je pokazao zašto je smrtonosan za protivnički gol”, pišu mediji.

“On je kompletan napadač, za razliku od onih poput Fabija Borinija, koji su ograničeni samo na jedan stil igre. Džeko može igrati sve – može napasti posljednjeg čovjeka odbrane, inteligentno se probiti po strani, biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, a to je ono što Liverpoolu zaista treba.”

Interes sa Apenina

Još jedan crveni dres na ponudi je Džeki – iz Italije stižu izvještaji kako bi Roma rado vidjela bh. napadača u svojim redovima.

“Giallorossi” žele poboljšati napadačke opcije za narednu sezonu, jer su ove takmičarske godine, koja je na izmaku, njeni najbolji strijelci Adem Ljajić i Francesco Totti postigli tek po devet golova.

Navodno su šefovi “Vučice”, kako piše Corriere dello sport, već uspostavili kontakte s Džekinim predstavnicima kako bi se ovaj transfer realizirao na ljeto.

Italijanski mediji navode kako su zainteresirani i Juventus i Inter za bh. igrača.

Ono što bi sigurno značajno utjecalo na dolazak Džeke u Romu je činjenica da njegov reprezentativni kolega Miralem Pjanić igra za tim iz glavnog italijanskog grada.

Pjanić je, navodno, već nagovarao Džeku da, pored reprezentacije, zajedno igraju i na klupskom nivou.

Izvor: Agencije