Engleski nije jedini Tuskov problem

Šefovi država članica Evropske unije su na samitu u Briselu u subotu navečer izabrali novog predsjednika Evropskog vijeća – Donalda Tuska. Na tu visoku poziciju dolazi kao prvi predstavnik zemalja istočne Evrope, koje su se priključile Uniji prije deset godina. Još je premijer Poljske, a evropsku dužnost preuzet će u decembru od Belgijanca Hermana Van Rompuyja.

Od rodnog Gdanjska i aktiviste Solidarnosti do Brisela i samog vrha EU-a – to bi, u najkraćem, bio politički put poljskog premijera i novog predsjednika Evropskog vijeća. Osnivač je i predsjednik stranke Građanska platforma, desnog centra.

Tusk je prvi premijer Poljske u dva uzastopna mandata od pada komunizma. Odgovornom fiskalnom politikom Poljsku je izvukao iz ekonomske krize, a bruto društveni proizvod zemlje porastao je za gotovo 20 posto pod njegovom vladom.

Mnogo razloga za brigu

Novinare u Briselu je, ipak, zabrinulo Tuskovo nepoznavanje stranih jezika.

“Gospodine Tusk, ovo bi se moglo činiti kao manji problem, ali pojedine delegacije izrazile su zabrinutost zbog Vaše kandidature. Spomenuli ste sposobnost gospodina Rompuyja da pregovara na različitim jezicima, a Vi ne znate ni francuski, ni engleski. To bi moglo utjecati na Vašu sposobnost da dođete do konsenzusa o važnim pitanjima”, pitao ga je Peter Spiegel iz Financial Timesa.

“Znate, ništa nije dovoljno dobro za Evropu, pa ni moj engleski. Ali, usavršit ću ga. Kao što sam već spomenuo, bit ću spreman u decembru. Sto posto. Nemojte brinuti”, odgovorio je Tusk.

Ipak, mnogo je razloga za brigu. Velika Britanija traži korjenite reforme Unije kao uvjet svog ostanka u zajednici. Ekonomska kriza još nije prevaziđena, a Evropa se na istočnim granicama suočava i s krizom u Ukrajini. Tusk obećava novu energiju i reforme.

“Ovo je veoma važan momenat, jer sam uvjeren da će poljsko naslijeđe, moje lično iskustvo i naši evropski snovi biti izvor nove važne energije, energije koja je potrebna EU-u”, poručio je Tusk.

Zadovoljna Angela Merkel

Britanski premijer David Cameron zadovoljan je najavom reformi, a ono što je, možda, još važnije, izborom Tuska zadovoljna je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Očigledno je da sam oduševljen onim što je Tusk rekao o važnosti reforme EU-a i što je primijetio britansku zabrinutost. Radujem se saradnji u narednim mjesecima i godinama”, rekao je Cameron.

“Danas su odnosi Njemačke i Poljske bolji nego ikad, i to ima mnogo veze s onim što je učino Tusk kao premijer. Odlično znamo da se Evropa suočava s mnogim izazovima i zbog toga je dobro da imamo kvalificiranog, posvećenog i strastvenog Evropejca kao predsjednika Evropskog vijeća”, kazala je Angela Merkel.

Izbor Tuska za predsjednika Evropskog vijeća treba potvrditi i Evropski parlament.

Izvor: Al Jazeera