Entiteti će se zadužiti kod komercijalnih banaka

Bosna i Hercegovina nije se uspjela dogovoriti sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o pismu namjere, pa će izostati i pomoć tog Fonda.

Situaciju dodatno pogoršava činjenica da su oba entiteta ostala i bez 150 miliona eura iz prethodnog aranžmana, zbog neispunjenja dogovorenih obveza. Stoga bh. entitetima nedostaje novca za dalje funkcionisanje.

Situacija je izuzetno teška, tvrde predstavnici vlasti. Kažu da će do ušteda doći brojnih rezovima. Ne navode kojim konkretno, ali ono što znaju jeste da će uzeti kredit kod komercijalnih banaka.

„Nedostaje 200 miliona. Nedostaje 54 miliona iz Svjetske banke. Nedostaje i 30 miliona iz predviđenog profita BH Telecoma. Otvorili smo mogućnost da idemo i u kreditno zaduženje“, kaže Fadil Novalić, premijer entiteta Federacija BiH.

Ministrica finansija FBiH, Jelka Milićević, navela je da će Vlada krenuti u pregovore sa komercijalnim bankama u dva pravca.

Jedan je kroz prodaju, odnosno potraživanje prema javnim poduzećima koje bi otkupile komercijalne banke, a drugi dio su aranžmani sa bankama koji bi bili nadomjestak onom sa MMF-om.

Najnepovoljniji krediti

„Entitetima je potrebno najmanje 500 miliona eura kako bi sanirali budžetske deficite koji su projektovani njihovim usvajanjem. Bh. entitet Republika Srpska se do sada prodajom obveznica i trezorskih zapisa zadužila oko 100 miliona eura, a Federacija BiH 70 miliona“, izvještava iz Sarajeva Sanel Kajan.

Analitičari upozoravaju da će se entiteti nastavljati zaduživati, a da stanovnici i dalje neće osjetiti poboljšanje.

„Obje vlade će se zadužiti kod komercijalnih banaka kao što su to već i najavili. Zapravo, to su najnepovoljniji krediti. U tom kontekstu imat ćemo situaciju da će građani ove zemlje vraćati daleko skuplje kredite nego što je do sada bio slučaj. A niko ne pokreće pitanje šta je sa investiciono-razvojnim bankama koje su u vlasništvu dva bh. entiteta. Šta one ovog trenutka rade da spriječe totalni fijasko monetarne politike u BiH“, ističe Almir Terzić, politički analitičar.

Država se neće zaduživati

„Da počnemo od trezorskih zapisa. Sad se štampaju da bi se vratile one prethodne emisije. Problem je jer fali još para mimo toga. Time samo krpe prethodnu emisiju. Njima je problem dugoročan i ogroman. To je milijarda. Teško će ‘naštancati’ toliko trezorskih zapisa i obveznica. Biće i uzimanja iz javnih preduzeća. Ko je god poslovao u plusu treba sada da strahuje za dividendu koja će otići da bi se popunjavali ti krateri“, kaže Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Država BiH nema ovakvih problema, jer nisu koristili aranžman nego je novac išao entitetima. Vlasti kažu da se državni budžet puni bez problema, a novac dolazi sa računa od indirektnih poreza.

„Što se tiče Bosne i Hercegovine, mi se nećemo zaduživati, tako da ne mogu davati komentare za ostale nivoe vlasti“, navodi Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Transferi raseljenim, poljoprivrednicima, kulturi i sportu je ono što će prvo doći na udar, najavljuju iz entitetskih vlada. Kazali su i da su plate i penzije redovni izdaci u koje za sada ne planiraju dirati.

Izvor: Al Jazeera