Entitetski Ustavni sud odlučuje o Danu RS-a

Na zajedničkoj sjednici komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda nije postignut dogovor (Al Jazeera)

Zakon o Danu bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske proslijeđen je entitetskom Ustavnom sudu nakon što su bošnjački delegati uložili veto.

To je saopšteno nakon sjednice Zajedničke komisije entitetske Narodne skupštine i Vijeća naroda, jer na sjednici nisu postigli dogovor o tome kako izmijeniti odredbe zakona da odgovaraju predstavnicima svih naroda.

Prema tom Zakonu, Dan RS-a ostaje 9. januar, što je za Bošnjake neprihvatljivo. Definisano je da je to sekularni praznik, a da način obilježavanja određuje Vlada RS.

Predstavnici Kluba Bošnjaka podsjetili su i da su pripreme za obilježavanje 9. januara u toku iako će taj Zakon tek da razmatra Ustavni sud RS-a.

‘Antiustavno, antidejtonski, antiljudski‘

Predstavnici Bošnjaka u Vijeću naroda su podsjetili da je Ustavni sud BiH 9. januar, kao Dan RS-a proglasio neustavnim.

“Ali je dobro da i Ustavni sud Republike Srpske kaže svoje naspram svega onoga što se dešavalo ranije i kršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i, na kraju krajeva, nešto što je antiustavno, antidejtonski, da ne kažem i antiljudski”, rekao je Mujo Hadžiomerović, predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.  

S druge strane, potpredsjednik NSRS-a Nenad Stevandić je kazao: “Ovdje se ne može reći da postoji bilo kakva vrsta ugrožavanja jednog naroda nego pokušaj da se nameće volja jednog naroda ostalima. Također, smatram veoma nekorektnim, jer današnja sjednica treba da se bavi usaglašavanjima akata i propisa, a mi nismo imali nikakav prijedlog.”

Izvor: Al Jazeera