EP: Crna Gora i Makedonija napredovale

Rezolucije o napretku Makedonije i Crne Gore pravno neobavezujući dokumenti (EPA)

Evropski parlament je danas ocijenio da Crna Gora dobro napreduje prema Evropskoj uniji, a da Makedonija treba da započne pristupne pregovore ako provede slobodne i poštene izbore.

Poslanici Parlamenta su na plenarnoj sjednici u Strazburu izglasali rezolucije o napretku Makedonije i Crne Gore, prenijela je Hina, dodajući da je riječ o pravno neobavezujućim dokumentima.

Navedeno je također da ti dokumenti predstavljaju određenu političku poruku.

“Crna Gora je i dalje dobra vijest zapadnog Balkana i zadovoljan sam što se to odražava u rezoluciji”, rekao je izvjestilac za Crnu Goru Charles Tannock.

Uz pohvale za napredak, poslanici su ukazali i na probleme poput korupcije, posebno u javnoj nabavki, zdravstvu, obrazovanju, prostornom planiranju, privatizaciji i građevinarstvu.

Zato se u rezoluciji traži od crnogorskih vlasti da borba protiv korupcije bude jedan od prioriteta.

Izbori ključni za Makedoniju

Parlament pozdravlja i činjenicu što Crna Gora slijedi politiku EU-a u pogledu sankcija protiv Rusije, koje su uvedene zbog aneksije Krima i ruske uloge u destabilizacije istočne Ukrajine.

Također su pozdravili odluku NATO-a da Crnu Goru pozove u članstvo.

Ako Makedonija razriješi sadašnju političku krizu, održi slobodne i poštene izbore, i vrati se na reformski put, pristupni pregovori sa tom zemljom bi trebalo da se napokon otvore, kažu parlamentarci u svojoj rezoluciji.

U Makedoniji opozicija već duže vrijeme ne učestvuje u radu parlamenta. Uz posredovanje EU-a bilo je dogovoreno rješenje za održavanje prijevremenih izbora krajem aprila, ali je opozicija najavila bojkot, ističući da vladajuća stranka nije ispunila sve dogovorene uslove.

Nakon toga je pomjeren datum izbora za početak juna, ali još nije sigurno da li će se izbori i održati.

“Došlo je vrijeme za preduzimanje novog koraka prema euroatlantskim integracijama i za otvaranje pristupnih pregovora ako se izborni proces dovrši u skladu sa demokratskim standardima”, rekao je parlamentarni izvjestilac za Makedoniju Ivo Weigel.

Makedonija ima kandidatski status od decembra 2005, ali još čeka na početak pregovora zbog spora sa Grčkom oko imena zemlje.

Poslanici EP-a su Makedoniji odali priznanje za odgovorno postupanje u izbjegličkoj krizi i izrazili zabrinutost zbog rasprostranjene korupcije, posebno u državnoj i lokalnoj upravi, javnoj nabavi i finansiranju političkih stranaka.

Izvor: Agencije