EP: Hrvatska i Poljska u borbi za polufinale

Reprezentacija Poljske savladala je švedske rukometaše (AFP)

Poljska muška rukometna reprezentacija u susretu je 2. kola grupe II drugog kruga Evropskog prvenstva u Danskoj svladala Švedsku 35-25 (15-12) i tom pobjedom osigurala da u srijedu protiv Hrvatske odlučuje o drugom mjestu i putniku u polufinale.

Francuska je kolo prije kraja osigurala prvo mjesto u grupi. Švedska je, pak, ostala bez izgleda za polufinale.

Poljska je loše ušla u utakmicu, na polovici prvog poluvremena bilo je 10-6 za Švedsku, a tada je poljski selektor Michael Biegler povukao, pokazalo se, odlučujući potez zamijenivši golmana Szmala, koji u prvih 15 minuta nije uspio zaustaviti nijedan udarac suparnika.

Szmala je zamijenio Wyszomirski, te je Poljska ponajviše zbog njegovih pet odbrana prvih 30 minuta zaključila serijom 9-2, kojom je na odmor otišla s vodstvom 15-12.

Wyszomirski je briljirao i u nastavku, pa je poljska prednost samo rasla, u 35. minuti već je bilo 19-12, a u 42. visokih 10 razlike (24-14) i pitanje pobjednika bilo je riješeno.

Wyszomirski je utakmicu završio sa 17 odbrana, dok je najefikasniji u sastavu Poljske bio Krzysztof Lijewski sa šest golova. Kim Ekhdal du Rietz je sa šest golova bio najbolji u sastavu Švedske.

Hrvatska nadjačala Rusiju

U prvom dvoboju dana, Hrvatska je uvjerljivo svladala Rusiju sa 33-25 (16-11). 

Izabranici Slavka Goluže su već u prvom dijelu slomili otpor Rusa. U 17. minuti bilo je već sedam pogodaka prednosti (11-3), pa pobjeda nijednog trenutka nije dolazila u pitanje.

Bila je to četvrta uzastopna pobjeda na velikim takmičenjima protiv Rusije, koja je dugo bila najneugodnija reprezentacija za Hrvatsku, jer je hrvatski tim u 14 utakmica pobjeđivala čak osam puta.

Kod Hrvatske je najbolji strijelac bio Zlatko Horvat sa sedam pogodaka, Ivan Slišković je u svom prvom nastupu na EP-u zabio pet pogodaka, kao i kapetan Igor Vori.

Kod Rusa je najbolji bio Poljakov s pet pogodaka.

Francuska osigurala prvo mjesto u grupi

Francuska muška rukometna reprezentacija savladala je Bjelorusiju 39-30 (20-16) i tako zadržala stopostotni učinak.

Francusku su do nove pobjede predvodili Samuel Honrubia s devet i Guillaume Joli sa šest pogodaka, dok su Ivan Bruka i Dmitrij Nikulenkov postigli po šest golova za Bjelorusiju.

Kolo prije kraja takmičenja u grupi Francuska je vodeća s osam bodova, Hrvatska i Poljska imaju po šest, Švedska četiri, a Rusija i Bjelorusija su bez bodova.

Zbog pobjeda u međusobnim susretima i protiv Poljske i protiv Hrvatske, Francuska je osigurala prvo mjesto u grupi, dok će u slučaju neodlučenog rezultata u susretu između Hrvatske i Poljske u polufinale ići hrvatska reprezentacija zbog bolje gol razlike.

Izvor: Agencije