EP načelno podržao državnost Palestine

Evropski parlament usvojio je u srijedu kompromisnu rezoluciju o Palestini u kojoj se navodi da EP “u načelu podržava priznanje državnosti Palestine i rješenje o dvije odvojene države te vjeruje da bi oni trebali ići ruku pod ruku s odvijanjem mirovnih pregovora, koje je potrebno ponovno pokrenuti”.

Rezolucija je prihvaćena s 498 glasova za, 88 protiv, dok je 111 zastupnika bilo suzdržano.

”Kako bi podržali EU diplomatske napore u mirovnom procesu, EP je odlučio osnovati inicijativu ‘Parlamentarci za mir’, koja bi vodila saradnji evropskih zastupnika i parlamentarnih zastupnika iz Izraela i Palestine”, navodi se u saopćenju.

EP je ponovno izrazio snažnu podršku rješenju o dvije odvojene države na temelju granica iz 1967. s Jerusalemom kao glavnim gradom obiju država, ”prema kojem sigurna Država Izrael i nezavisna, demokratska, povezana i održiva Država Palestina koegzistiraju u miru i sigurnosti, na temelju prava na samoodređenje i punog poštovanja međunarodnog prava”.

Zastupnici su osudili sve terorističke činove i nasilje te izrazili duboku zabrinutost zbog rasta nasilja u regiji.

”Rezolucija ističe činjenicu da su prema međunarodnom pravu izraelska naselja nezakonita, poziva Evropsku uniju da preuzme odgovornost, te postane istinski akter i posrednik u bliskoistočnom mirovnom procesu. Zastupnici pozivaju Visoku predstavnicu da u tom smislu radi na donošenju zajedničkog stajališta EU-a”, navodi se u saopćenju.

Parlamentarci iz redova socijaldemokrata, ljevičara i zelenih ranije su predložili inicijativu za simboličnim glasanjem o priznanju palestinske države bez ikakvih preduvjeta. 

Evropska narodna stranka (EEP) desnog centra, najveća grupacija u Parlamentu i četvrta po veličini parlamerntarna grupa, Alijansa liberala i demokrata (ALDE), saopćili su, pak, da priznanje treba biti dio sporazuma postignutog s Izraelom.

Palestinski zahtjev pred UN-om

Palestinski zvaničnici ranije su rekli da će insistirati u zahtjevu za državnost u Ujedinjenim narodima, uprkos upozorenju da će SAD blokirati taj potez, saopćili su zvaničnici u Ramalli.

“Mi ćemo dostaviti naš projekt Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu”, kazao je viši savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa za AFP.

Nacrt rezolucije poziva na povlačenje izraelskih snaga sa okupirane palestinske teritorije u roku od dvije godine, uz povratak pregovorima čiji je cilj postizanje dvodržavnog rješenja koje bi omogućilo koegzistiranje Izraela i Palestine.

Jordan će dostaviti rezoluciju u ime Palestinaca, jer Palestina nema status punopravnog člana u UN-u, već samo posmatrača. Samo država članica može predstaviti rezoluciju Vijeću sigurnosti.

“Samo 15 članica može predstaviti rezoluciju Vijeću. Iz tog razloga su države poput Jordana ključne”, izvještava James Bays, reporter Al Jazeere.

Francuska je sastavila verziju nacrta Vijeću sigurnosti u kojem je definiran dvogodišnji rok za zaključivanje mirovnog ugovora, bez navođenja izraelskog povlačenja.

Upozorenje Kerryja

Palestinski zvaničnici koji su se susreli sa državnim sekretarom SAD-a Johnom Kerryjem kazali su da će nastaviti po planu, primivši oštro upozorenje Kerryja da će SAD staviti veto na rezoluciju, rekao je drugi palestinski zvaničnik.

Jedan zvaničnik State Department nije spomenuo da je Kerry pretio Palestincima.

Kerry je ranije, nakon susreta s arapskim zvaničnicima, kazao da je prioritet zaustavljanje rastućeg nasilja između dva naroda i stvaranje uvjeta za moguću obnovu mirovnih pregovora.

“U ovom trenutku mi pokušavamo voditi konstruktivni razgovor sa svima da pronađemo najbolji način da idemo naprijed kako bismo stvorili atmosferu, politički prostor da se možemo vratiti pregovorima”, rekao je on.

“Na kraju, ipak to nije na međunarodnoj zajednici ili nekom drugom. O tome moraju odlučiti strane. Strane moraju željeti više nego iko drugi spolja. I strane moraju donijeti ključne odluke koje mogu dovesti do rešenja,” rekao je državni sekretar SAD-a koji se u utorak sastao s glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom i šefom Arapske lige Nabilom El Arabijem.

U ponedjeljak se Kerry sastao u Rimu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom koji se protivi i palestinskom i francuskom prijedlogu o rezolucijama kojima bi se odredili parametri i rokovi za dvodržavno rešenje.

U utorak se u Parizu šef francuske diplomatije Laurent Fabius sastao s El Arabijem, egipatskim i palestinskim ministrima i bivšim predsjednikom Izraela Shimonom Peresom istakavši da je krajnje vreme da se pregovori obnove.

Izvor: Al Jazeera i agencije