EP o Srbiji: Odlučno nastaviti reforme

Europarlamentarci pozivaju Srbiju da svoju vanjsku i sigurnosnu politiku usaglasi s politikom Unije, uključujući politiku prema Rusiji (EPA)

Evropski parlament pozdravlja mjere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu s Evropskom unijom i posebno akcione planove za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, pravdi i temeljnim slobodama i poziva vlasti u Beogradu da odlučno nastave sistemske i društveno-ekonomske reforme.

To se navodi u nacrtu rezolucije o kojoj će u četvrtak u Strazburu raspravljati Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) i u kojem se naglašava i važnost pripreme za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli i 35 koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom.

U dokumentu, koji je pripremio izvjestilac EP-a za Srbiju David McAllister, i koji EP treba potvrditi i na plenarnom zasjedanju, izražava se očekivanje da poglavlja 23 i 24 budu otvorena početkom ove godine, budući da su to poglavlja presudna za reforme pravosuđa i osnovnih prava, uz opasku da se mora ukloniti politički upliv na sudstvo, prenosi agencija Beta.

Ključno je da se zakoni i reforme sprovedu na djelu, dodaje se u nacrtu rezolucije.

Klima za investicije

Također se “pozdravlja napredak Srbije u stvaranju uvjeta za privređivanje kroz smanjivanje budžetskog deficita i reforme radnog prava i politike zapošljavanja”.

EP “podstiče srpske vlasti da pospješe klimu za investicije i naglašava važnost brzog restrukturiranja javnih preduzeća” i poziva Srbiju da zakone o državnim subvencijama usaglasi sa pravnom tekovinom EU-a.

Evropski parlamentarci također odaju priznanje Srbiji za konstruktivan pristup rješavanju izbjegličke krize.

Oni “pozivaju Srbiju da svoju vanjsku i sigurnosnu politiku usaglasi s politikom Unije, uključujući politiku prema Rusiji” kojoj Beograd nije uveo sankcije poput država članica EU.

U nacrtu rezolucije se ukazuje na izvjestan napredak u bici protiv korupcije, uz usvajanje zakona o zaštiti “uzbunjivača”, i ukazuje na nužnost okončanja pravosudnih postupaka za korupciju, uključujući slučajeve na visokom nivou.

Prava manjina

Srpske vlasti, kako se navodi, treba da “udvostruče napore u bici protiv organiziranog kriminala, što mora da urodi konačnim presudama, što je i predviđeno akcionim planom za poglavlje 24”.

Parlament EU podvlači važnost slobodnog rada ombdusmana i nezavisnih tijela i “izražava zabrinutost zbog odsustva napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija”.

U dokumentu se naglašava “uznemirenost zbog nasilja nad novinarima i prijetnji u obavljanju njihove profesije”.

EP “poziva vlasti da istraže napade na novinare i ponovo podvlači da se mora osigurati potpuna primjena novih zakona o medijima”, uz uvid u vlasništvo i finansiranje medija.

Također se naglašava potreba bolje zaštite prava manjina i kaže da “autonomija Vojvodina ne može biti dovedena u pitanje, a zakon o sredstvima Vojvodine mora biti usvojen bez odlaganja, kao što predviđa Ustav”.

Izvor: Agencije