EP obilježio vijek od Prvog svjetskog rata

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso podsjetio je kako je Evropa i prije sto godina bila prosperitetna, ali se gotovo samouništila (AFP)

Evropski parlament posebnom je raspravom na početku zasjedanja obilježio 100. godišnjicu od Prvog svjetskog rata.

Predsjednik Parlamenta Martin Schulz je rekao kako je upravo Evropski parlament svojevrsni odgovor na ono što se događalo na tlu Evrope prije 100 godina.

Zastupnici su upozorili na nacionalizam kao bivšu i buduću prijetnju, čak i samom opstanku Unije. Hannes Swoboda iz Austrije podsjetio je na raspad bivše Jugoslavije te ono što se događalo u Sarajevu, gradu u kojem je zapaljen fitilj Prvog svjetskog rata.

Pojedini zastupnici su naglasili potrebu da i mladi saznaju zašto je Evropska unija nastala kao simbol mira.

Novi izazov

Kao novi izazov spominjala se i situacija na istoku, gdje Rusija učvršćuje granice. 

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso podsjetio je kako je Evropa i prije sto godina bila prosperitetna i u zamahu, ali se gotovo samouništila. Tu vidi lekcije i za današnje vrijeme. Posebno se osvrnuo na Ukrajinu i Rusiju.

“Na istoku vidimo dva koncepta Evrope. Prvi je savremeni, demokratska Evropa u kojoj se 28 zemalja dobrovoljno pridružilo Uniji. Nasuprot je stari koncept Evrope, koji djeluje i razmišlja u kategoriji moći, utjecaja, diktata i nepovjerenja po logici podjela.

Poredeći te koncepte, uz podsjećanje da je Prvi svjetski rat praćen Drugim, možemo reći da smo izvukli lekcije. Evropska unija je lekcija i mora to i ostati. Kao rezultat događaja u Ukrajini može se napisati nova lekcija – nikad, ponavljam nikad, ne smijemo mir i stabilnost Evrope uzeti zdravo za gotovo. Moramo odbraniti Evropu, obraniti mir i evropsku stabilnost”, poručio je Barroso.

Izvor: Al Jazeera