EP: Polemika Srbije i Hrvatske o Šešelju

Haški tužioci traže povratak Šešelja u pritvor (Al Jazeera)

Sastanak šefova diplomatije u Evropskom parlamentu (EP) se pretvorio u oštru polemiku između ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića i hrvatskih zastupnika u EP-u.

Dačić je u uvodnom govoru kritizirao nedavnu Rezoluciju EP-a o Vojislavu Šešelju, rekavši da ona ne doprinosi izgradnji mira i stabilnosti u regiji.

Na to je reagirao hrvatski zastupnik Andrej Plenković, inicijator spomenute rezolucije, koji je izjavio da se Srbija nije ogradila od Šešeljeve politike i da neće moći nastaviti s evropskim integracijama ukoliko ne prihvati evropske vrijednosti.

Plenkoviću se pridružila zastupnica krajnje desnice Ruža Tomašić, koja je optužila Dačića da je arogantan i da je došao u Brisel dijeliti lekcije.

“Vi ste godinama bili najbliži suradnik Vojislava Šešelja i nikada se niste odrekli ideje o ‘velikoj Srbiji”, rekla je ona i kao primjer navela Dačićavu izjavu od prije dvije sedmice da je Srbiji potreban izlaz na more.

Dačić je odgovorio da se ne radi o aroganciji, nego da je samo iznio stavove Srbije o “pravnom cirkusu” u vezi sa Šešeljem.

“Niko normalan danas u Srbiji ne podržava Šešelja”, rekao je Dačić i pozvao se na riječi šefa misije Evropske unije u Beogradu Michaela Davenporta da se Srbija jasno ogradila od Šešelja.

Dačić: ‘Svako ima svog Šešelja’

Svako ima svog Šešelja, rekao je Dačić i ukazao na raniju izjavu Ruže Tomašić da je Hrvatska zemlja za Hrvate, a da svi oni kojima se to ne sviđa mogu se pakirati i ići.

“Ne dopuštam da mi ona deli lekcije iz demokratije”, rekao je Dačić, misleći na Tomašić.

On je objasnio da je spornu izjavu o izlazu Srbije na more dao u okviru sastanka Jadransko-jonske inicijative u kojoj je Srbija jedina članica koja nema izlaz na more.

“Srbija nema nameru da izađe na more, ali valjda vi imate nameru da na vaše more dolaze građani Srbije”, poručio je Dačić.

On je naglasio da niko ne može birati prošlost, ali da se može utjecati na budućnost i da treba nastaviti napore u pravcu pomirenja.

Polemiku je zaključio predsjednik Vanjskopolitičkog odbora EP-a Elmark Brok koji je, također, pozvao da se ispod prošlosti podvuče crta.

“Ja kao Nijemac najbolje znam koliko prošlost može opterećivati”, poručio je Brok i podsjetio da je princip nediskriminacije ugrađen u temelje Evropske unije još 1950. godine.

“EU ne može rješavati probleme prošlosti, ali može ih učiniti nebitnima”, zaključio je Brok.

U ponedjeljak je Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo ukidanje odluke o privremenom puštanju na slobodu Šešelja, koji je optužen za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Proveo je 11 godina u pritvoru u Hagu, a presuda u njegovom slučaju se očekuje 2015.

U Srbiju je pušten na liječenje.

Izvor: Agencije