EP: Španci na Francuze, Hrvati na Dance

Aktuelni svjetski prvaci iz Španije su polufinale izborili s lakoćom i trijumfom od 11 pogodaka razlike protiv Makedonaca (AFP)

Hrvatska rukometna reprezentacija plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva u Danskoj nakon što je u posljednjem kolu grupe II drugog kruga u izravnom dvoboju za prolaz pobijedila Poljsku 31-28 (14-15).

Hrvatska je na kraju osvojila drugo mjesto u grupi i u polufinalu će igrati protiv branitelja naslova i domaćina Danske. 

Hrvatskoj selekciji će to biti šesto uzastopno polufinale na evropskim prvenstvima, te 15. na velikim natjecanjima. Na zadnja tri EP-a osvojili su medalju – srebra 2008. i 2010. te broncu prije dvije godine u Srbiji.

Hrvatsku su do pete pobjede u šest međusobnih ogleda protiv Poljske predvodili Domagoj Duvnjak, Manuel Štrlek i Zlatko Horvat sa po šest golova, Damir Bičanić je zabio pet golova, a Mirko Alilović je sakupio devet obrana. Kod Poljaka najbolji su bili Michal Jurecki i Krzysztof Lijewski sa po šest golova.

Španija na Francusku

Reprezentacija Španije zabilježila je pobjedu u posljednjem kolu druge grupne faze Evropskog rukometnog prvenstva, savladavši selekciju Makedonije sa 33:22.

Time je izborila plasman u polufinale gdje će se susresti sa Francuskom.

Aktuelnim svjetskim prvacima je za polufinale trebala pobjeda u srijedu u grupi I protiv Makedonije, koju vodi hrvatski trener Ivica Obrvan, a nju su izborili s lakoćom i trijumfom od 11 pogodaka razlike.

Ovim ishodom Island je izgubio sve šanse za prolazak, čak i ako pobijedi domaćina Dansku u kasnijem susretu.

Cannelas s šest i Tomas s pet zgoditaka predvodili su Špance, a Mirkulovski sa sedam golova Makedonce, za koje nije igrao njihov najbolji igrač Kiro Lazarov.

Austrijsko iznenađenje

Švedska je sa 30:28 savladala Francusku i tako joj nanijela prvi poraz na ovom turniru. No, ovaj duel nije odlučivao ništa jer je Švedska u utorak izgubila od Poljske.

U susretu grupe II, Rusija je u komšijskom obračunu slavila protiv Bjelorusije s 39:33. U meču sa čak 72 gola, Ruse je predvodio Kovaljev (12), a Bjeloruse Brouka (9).

Austrija je priredila još jedno iznenađenje na ovogodišnjem EP-u, pobijedivši Mađarsku sa 25:24.

Nastavak takmičenja ranije je izborila reprezentacija – domaćin EP-a Danska.

GRUPA I

Rezultati: Španija – Makedonija 33:22 (15:12), Austrija – Mađarska 25:24.

Poredak: Danska 8 bodova, Španija 8, Island 5, Mađarska 3, Makedonija 2, Austrija 2.

GRUPA II

Rezultati: Rusija – Bjelorusija 39:33, Francuska – Švedska 28:30.

Poredak: Francuska 8, Hrvatska 6, Poljska 6, Švedska 6, Rusija 2, Bjelorusija 0.

Izvor: Agencije