EP: Sukobi u Kumanovu djelo kriminalaca

Europarlamentarci su pozvali da se što prije odblokiraju pristupni pregovori sa Makedonijom (EPA)

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljali su danas na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu o aktuelnoj situaciji u Makedoniji, tokom koje su izrazili zabrinutost zbog političke krize u toj zemlji i pozvali EP da podrži Makedoniju na putu ka Evropskoj uniji.

Debata je započeta čitanjem izjave visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Federice Mogherini u kojoj se navodi duboko žaljenje zbog skorašnjih oružanih sukoba i poginulih u Kumanovu koji se ne mogu promatrati kao etnički sukobi, već kao djelo kriminalnih grupa.

Debata o Makedoniji u EP-u održava se dan poslije sastanka makedonskog premijera Nikole Gruevskog i lidera najveće opozicione partije Nikole Zaeva u Strasbourgu, prenijela je agencija Beta.

Bez napretka u pregovorima

Tokom desetosatnog razgovora makedonskih lidera sa evropskim komesarom Johannesom Hanom i trojicom evropskih poslanika nije postignut napredak u približavanju stavova dvije strane.

Evropski poslanici izrazili su zabrinutost zbog duboke političke krize u kojoj se zemlja nalazi i pozvali sve političke aktere u Makedoniji da pokažu političku odgovornost.

Kao pozitivan pomak ka vraćanju povjerenja u političke institucije ocijenjene su ostavke dvoje makedonskih ministara i šefa sigurnosne službe. Mogućnost da građani, kako na strani vlasti, tako i opozicije, slobodno izraze svoje stavove ocijenjene su kao pozitivne.

Žele rješenje, ali se i dalje ne slažu

Makedonski čelnici nastoje pronaći rješenje političke krize u svojoj zemlji, ali se i dalje ne slažu, kazali su evropski dužnosnici, javila je Hina.

“Iako razlike o tome kako prekinuti sukobe i dalje postoje, predanost političkom rješenju može se smatrati konstruktivnim korakom naprijed”, rekao je evropski zastupnik Ivo Vajgl, koji posreduje između dviju strana.

“Postignut je dogovor o nekim važnim načelima za daljnje pregovore”, dodao je, napominjući da će se oni voditi i u Skoplju s drugim makedonskim strankama i u Briselu uz posredovanje EU-a.

‘EU –  najbolje rješenje za Makedoniju’

Predstavnik najveće političke grupe u EP-u Eduard Kukan, pozvao je EP da podrži Makedoniju na njenom putu ka EU-u i dodao da pristup ove zemlje Uniji može biti najbolje rješenje rastućih problema u Makedoniji.

“Poslije tragičnih događaja u Kumanovu vidimo koliko situacija u Makedoniji može biti opasna. Potrebno je sprovesti nezavisnu istragu o ovim događajima, kao i aferama koje potresaju makedonski politički vrh”, izjavio je Kukan.

Spor s Grčkom

Slovenski poslanik Ivo Vajgl, založio se za to da se što prije obnove pregovori sa Makedonijom, kao i rješavanje “apsurdnog” makedonsko-grčkog spora oko imena.

Austrijska poslanica Ulrike Lunacek izjavila je kako je šokirana ubistvima u Kumanovu.

“Mora se sprovesti nezavisna istraga o tome šta se tamo dogodilo. Moraju se ispitati optužbe da je Nikola Gruevski, uz rusku podršku, inscenirao oružane sukobe”, izjavila je Lunacek.

Europarlamentarci su pozvali da se što prije odblokiraju pristupni pregovori sa Makedonijom.

Tokom debate poslanici su ukazivali na to da ova zemlja već deset godina stagnira u evropskim integracijama i da je normalno da se u tako dugačkom procesu izgubi politička ravnoteža.

Izvor: Agencije