EP traži obustavljanje Južnog toka

Za rezoluciju je glasalo 77 posto zastupnika (Al Jazeera)

Evropski parlament je u četvrtak, na plenarnoj sjednici održanoj u Strasbourgu usvojio rezoluciju u kojoj se zahtjevaju oštrije sankcije prema Rusiji i obustavljanje izgradnje gasovoda Južni tok.

Ovom rezolucijom, za koju je glasalo 77 posto od ukupnog broja zastupnika, od Rusije se traži da odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine i da prekine sa podržavanjem tamošnjih proruskih snaga.

Pozivajući na oštrije sankcije Rusiji, EP je zauzeo stav da Južni tok ne treba graditi, već da treba obezbijediti druge izvore snabdijevanja energentima.

Prvi put da se traži obustava projekta

Protiv ove rezolucije glasalo je 49 zastupnika, a među njima svi poslanici bugarske vladajuće Socijalističke partije.

Gasovod, čija je izgradnja u toku, po planu bi trebao da prođe kroz Srbiju, Bugarsku i još pet evropskih država, što bi eliminisalo potrebu za tranzitom gasa kroz Ukrajinu.

EU je ranije zauzela stav da izgradnju Južnog toka treba obustaviti dok se projekat ne uskladi sa evropskim propisima, ali ovo je prvi put da je neka od institucija Unije zatražila da se taj projekat potpuno okonča.

Rezolucije EP-a nisu obavezujuće, ali su Evropsko vijeće i Evropska komisija dužni da ih uzmu u obzir prilikom odlučivanja.

Izvor: Agencije