EP ukida imunitet Le Penu zbog rasne mržnje

Le Pen je u aprilu kažnjen je zbog osporavanja holokausta (Reuters)

Evropski parlament u utorak je ukinuo imunitet Jean-Marie Le Penu, osnivaču francuske stranke desnog centra Nacionalnog fronta zbog optužbi za poticanje rasne mržnje u videosnimku objavljenom na internetu 2014.

Le Pen, koji ima parlamentarni imunitet kao zastupnik EU-a, više puta je pozivan pred sud zbog rasističkih primjedbi. U aprilu je kažnjen zbog osporavanja holokausta i zbog uvredljivih komentara o Romima.

Zadnji slučaj odnosi se na komentare koje je Le Pen objavio u sedmičnom videoblogu u junu 2014. U videosnimku, koji je ubrzo uklonjen sa stranice Nacionalnog fronta, Le Pen je upitan o istaknutim kritičarima stranke, uključujući francuskog pjevača Patricka Bruela, koji je Jevrej.

“Napunit ćemo pećnice sljedeći put”, odgovorio je u smijehu. Komentar je shvaćen kao aluzija na holokaust u Drugom svjetskom ratu.

Parlamentarni imunitet “ne daje vam pravo na klevete, pogrdne tvrdnje, poticanje na mržnju”, navodi se u saopćenju Odbora zakonodavnih poslova EU-a.

Ukidanje imuniteta Marine Le Pen

Le Penovu izjavu osudila je kao političku grešku i njegova kćerka Marine, koja je preuzela rukovođenje Nacionalnim frontom 2011. godine.

U ponedjeljak je predsjednik EP-a Martin Schulz rekao da je primio zahtjev i za ukidanje imuniteta Marine Le Pen, koji je također predao Odboru za pravne poslove.

Izvor iz EP-a kaže da je taj zahtjev u vezi sa istragom protiv Marine Le Pen zbog objavljivanja fotografija na Twitteru koje prikazuju zločine grupe Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije