EP ukinuo zastupnički imunitet Marine Le Pen

Le Pen nije bila prisutna tokom glasanja u Evropskom parlamentu (Reuters)

Evropski parlament ukinuo je zastupnički imunitet čelnici francuske ultradesničarske stranke Nacionalni front Marine Le Pen na zahtjev francuskih vlasti, prenosi AFP.

Navodi se da je Le Pen za klevetu tužio gradonačelnik Nice Christian Estrosi, nakon što je ona u maju 2015. iznijela navode da Estrosi dozvoljava vodećoj konzervativnoj islamskoj organizaciji da plaća veoma malu kiriju za džamiju i da je “moralni saučesnik džihadista”.

Zastupnici EP-a glasali su za ukidanje imuniteta Le Pen, navodeći kako nema razloga da vjeruju da je pravni proces protiv Le Pen u Francuskoj pokrenut “s namjerom da se našteti njenoj parlamentarnoj ili političkoj aktivnosti”.

Ona nije bila prisutna tokom glasanja, prenosi Tanjug.

I otac pod istragom

AFP navodi da ovaj slučaj nema veze sa zahtjevom francuskih tužilaca da zastupnici EP-a ukinu imunitet Le Pen zbog navoda da je Nacionalni front upotrebljavao novac namijenjen parlamentarnim pomoćnicima da isplati osoblje svoje stranke u Francuskoj.

Odluka da se ukine imunitet Le Pen dolazi samo dan nakon odluke EP-a da ukine imunitet njenom ocu Jean-Marieu Le Penu zbog optužbi za rasizam.

Jean-Marie Le Pen pod istragom je zbog toga što je u augustu 2009. rekao da su imigranti ili osobe imigrantskog porijekla odgovorne za 90 posto zločina, podsjeća AFP.

AFP navodi da bi se Le Pen, s obzirom na to da se očekuje da će u drugom krugu parlamentarnih izbora biti izabrana za zastupnicu u Skupštini Francuske, svakako morala odreći svog mjesta u EP-u u tom slučaju.

Izvor: Agencije