EP usvojio rezolucije o Srbiji i Kosovu

Snažna podrška evropskim integracijama i normalizaciji odnosa (Anadolija)

Vanjskopolitički komitet Evropskog parlamenta (EP) usvojio je u četvrtak velikom većinom glasova finalne verzije rezolucija o Srbiji i Kosovu.

Dačić: Korak dalje

Premijer Srbije Ivica Dačić je izjavio je da susret predsjednika Srbije i Kosova predstavlja značajan pomak i najavio da će politički dijalog s Prištinom biti nastavljen 19. i 20. februara.

On je ocijenio da susret Nikolića i Jahjage u Briselu predstavlja “korak dalje i značajan deo celog procesa koji se vodi”.

“Imamo jednu zajedničku politiku, koja se, pre svega, bazira na tome da pokušamo da kroz dijalog odbranimo naše nacionalne i države interese, kao aktivni činilac i kao zemlja koja će učestvovati u odlučivanju, a ne samo biti na meniju za stolom”, rekao je Dačić za Glas Amerike (VoA) u Washingtonu.

Ističući da je podizanje dijaloga na politički nivo bila ideja Nikolića i vladajućeg SNS-a, Dačić je kazao da je prihvatio prijedlog da vodi pregovore zato što je premijer Kosova Hashim Thaci sa druge strane.

On je ocijenio da odbrana srpskih nacionalnih interesa “neće biti lak posao” i da Beograd i Prištinu čekaju u narednom periodu teške teme u dijalogu, kao što je paralelizam institucija na sjeveru Kosova i pokušaj da se pronađe način kako da se one odblokiraju, odnosno da postanu prihvatljive i za prištinske vlasti i za Srbe.

“Reč je o suštinskom pitanju kojim se bave i Platforma i Rezolucija Skupštine Srbije. Zato ta platforma i rezolucija nisu bile napravljene da bi kočile dijalog, već, naprotiv, da bi bile naš odgovor na pitanja koja se postavljaju”, rekao je Dačić.

Prijedlog rezolucije o Srbiji, koji je u decembru prošle godine predstavio izvjestilac EP-a Jelko Kacin, usvojen je sa 59 glasova za, dva protiv i dva uzdržana, nakon što je Komitet usvojio najveći broj od skoro 200 predloženih amandmana.

U prijedlogu rezolucije se Srbiji daje snažna podrška u procesu evropskih integracja, a Vijeće Evrope (VE) se poziva da Srbiji što prije odredi datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji (EU), pod uslovom da se reforme i dijalog s Prištinom nastave.

U usvojenom dokumentu se, osim toga, poziva na hitno rješavanje problema lažnih azilanata, kao i na ukidanje člana Krivičnog zakona koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja.

U prijedlogu rezolucije o Kosovu, koji je, također, usvojen velikom većinom, podržava se stav Evropske komisije (EK) da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) ne bi prejudiciralo status Kosova.

Bez podjele

Istovremeno, u prijedlogu se naglašava da podjela Kosova ne dolazi u obzir, a pet članica EU-a koje nisu priznale nezavisnost Kosova pozivaju se da to učine.

EP će na plenarnom zasjedanju u martu usvojiti ove rezolucije. Rezolucije EP-a, mada imaju izvjesnu političku težinu, nisu obavezujuće ni za VE, ni za EK.

U prvim reagiranjima na susret predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednice Srbije Atifete Jahjage ocjenuje se da briselski sastanak predstavlja korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je uslov za dalju eurointegracije Srbije.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izrazio je zadovoljstvo samom činjenicom da je došlo do sastanka.

“Odlično je što će se danas sresti predsjednici Srbije i Kosova. Bespotrebno je reći da im u tome pomaže EU”, napisao je Bildt na svom Twitter nalogu uoči susreta.

Sjedinjene Američke Države su saopćile da snažno podržavaju nastavak dijaloga. Sagovornik iz State Departmenta rekao je dopisniku Tanjuga da Washington čestita visokoj predstavnici EU-a Cathrine Ashton, što je dovela Nikolića i Jahjagu na zajednički sastanak u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU-a.

“Mi ćemo nastaviti biti u potpunosti uključeni, zajedno s vladama EU-a i Unijom u cjelini, u podršci ovim naporima”, dodao je zvaničnik američke administracije.

Jelko Kacin je ocijenio da je to još jedan korak naprijed u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i podstrek dijalogu.

Hoxhaj: De facto priznanje

Ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj izjavio je za briselski portal EuObserver da je pristajanjem Nikolića da se sretne sa Jahjagom “Srbija de facto priznala Kosovo”.

On je rekao da smatra da će susret u Briselu ohrabriti pet članica EU-a koje ne priznaju nezavisno Kosovo da to uskoro učine.

Hoxhaj, koji se upravo vratio sa turneje po Africi, najavio je da ove godine očekuje da još 20 država prizna Kosovo, nakon čega planira pokrenuti e proceduru prijema Kosova u Ujedinjene narode (UN)

Kosovski šef diplomatije tvrdi da će susret Nikolića i Jahjage ubijediti i Rusiju, koja u Vijeću sigurnosti UN-a blokira prijem Kosova, da preispita i postepeno promijeni svoj stav.

“Iskreno pozdravljam susret predsednika Srbije i Kosova… Njihov susret predstavlja još jedan korak napred u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Smatram da je visokopolitički dijalog koji vode premijeri Srbije i Kosova ovim ojačan i da mu je dat snažan podstrek”, naveo je Kacin.

Pozitivan signal

Kacin je dodao da su “Srbija i Kosovo upućeni na regionalnu, ekonomsku i političku saradnju, ne zato što EU to zahteva, već zato što je to u najboljem interesu svih građana i ekonomije, a naročito srpske zajednice na Kosovu”.

“Nadam se da će do njihovog sledećeg susreta doći u regionu, a potom i u Beogradu ili Prištini”, rekao je Kacin.

Šef Poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Veroljub Arsić ocijenio je da sastanak predstavlja pomak, jer o svim problemima treba razgovarati, a ne praviti se kao da ne postoje.

“Pogotovu zato što su kosovske privremene institucije dosadašnje pasivno držanje Srbije koristile da zaokruže svoju nezavisnost i da lobiraju po svetu”, rekao je Arsić.

Izvjestiteljka EP-a za Kosovo Ulrike Lunacek smatra da briselski sastanak predstavlja pozitivan signal za Kosovo i proces približavanja Srbije Uniji, ali i da predstavlja “implicitno priznanje Kosova”.

‘Besmisleno’

“Sastanak predstavlja vrhunac na putu pomirenja i stabilizacije na Zapadnom Balkanu. Još nijednom ranije, od proglašenja nezavisnosti Kosova prije tačno pet godina, nije bilo susreta predsjednika Srbije i Kosova. Ovaj korak, kao i drugi dosadašnji postignuti uspjesi u procesu dijaloga Beograda i Prištine, koristi objema stranama u njihovim procesima približavanja EU-u”, poručila je ona.

‘Sastanak predstavlja vrhunac na putu pomirenja i stabilizacije na zapadnom Balkanu’, rekla je Lunacek.

Potpredsjednik kosovske Skupštine Petar Miletić smatra da je sastanak Jahjage i Nikolića od izuzetne političke važnosti i da je dobar put ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, za šta su kosovski Srbi posebno zainteresirani.

Miletić je Tanjugu rekao da se od ovog sastanka nisu očekivali konkretni rezultati i rješenja, imajući u vidu da se paralelno obavlja dijalog na tehničkom i premijerskom nivou, gdje se rješavaju aktuelna pitanja.

“Iluziorno je bilo očekivati da će Jahjaga i Nikolić odustati od svojih pozicija kada je u pitanju status Kosova, ali je svakako važno da je dijalog uspostavljen i na ovom nivou”, smatra Miletić.


Kacin se nada sastanku u Beogradu ili Prištini [Anadolija]

On je ocijenio da je sastanak Jahjage i Nikolića sigurno dobar signal Srbima i Albancima na Kosovu da nastave put ka relaksaciji odnosa i pomirenju i da će biti podrška dijalogu koji je u toku, izrazivši nadu da njihovi tvrdi stavovi neće obeshrabriti nastavak dijaloga.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović smatra da je susret pokazao kako ni jedna ni druga strana nisu spremne razgovarati o statusu Kosova.

Ivanović je Tanjugu kazao da sastanak nije “imao puno smisla”, osim da kao takav predstavi simboličku podršku za dijalog kao put za rješavanje otvorenih pitanja i da to ne znači da su velika i najveća pitanja kao što su status Kosova zaboravljena, ali ih ne treba isticati sada, jer nijedna strana nije spremna razgovarati o statusu.

“Ta će tema doći na dnevni red kasnije, verovatno nekoj drugoj generaciji političara, kada se Srbija bude sasvim primakla EU-u ili kada već bude u EU-u”, rekao je Ivanović, ističući da izbor Jahjage u Parlamentu s tankom većinom ukazuje da su njena politička uloga i značaj mali.

Izvor: Agencije